De Binckhaven is een belangrijk onderdeel van de Binckhorst en is hét gemeentelijk visitekaartje van de Haagse startup en scale-up scene. De Binckhaven is het kloppende hart van de Impact Economy (zie ook www.impactcity.nl) waar alles draait om doing good & doing business.

De Binckhaven groeit de komende jaren wat betreft het economisch vastgoed aanzienlijk en dat is uniek binnen Den Haag. Dit gebied trekt veel impactvolle, innovatieve en creatieve ondernemingen aan, er zitten er al ruim 250. Het rauwe imago maakt dit gebied een inspirerende plek om te werken, innoveren en netwerken en is daardoor interessant voor nieuwe bedrijven. Veel ondernemers willen er nooit meer weg.

Je kan je bedrijf vestigen in een van de bestaande gebouwen: Apollo14, Titaan, De Besturing, Caballero Fabriek en JOVI. Of in de projecten die momenteel ontwikkeld worden: Frank is een Binck, OneMilkyWay en De Nieuwe Hallen.

Voor meer informatie over de Binckhorst, bezoek de website van de gemeente Den Haag en ontwikkelaars in het gebied.

Kunst in de Binckhaven – Eschers Tesseract

Op 29 juni 2023 is een 200m2 groot streetart gelanceerd op de achterkant van de ‘Escherhal’ in de Binckhaven. Passend bij de bedrijvigheid in het gebied, innovatief en impactvol.

Deze opvallende muurschildering is een eerbetoon aan het werk van Escher en vormt een harmonieuze combinatie van de kenmerkende elementen die zijn kunst zo bijzonder maken: wiskunde, onmogelijke objecten, bizarre architectuur, symmetrie en het spelen met perspectief en geometrie. Deze elementen worden gebruikt om de eigenschappen van de omgeving te vertalen naar een kunstwerk. De inspiratie voor dit kunstwerk is afkomstig van Eschers werk “Belvedere”. Wie goed kijkt, ziet dat in dat kunstwerk een jongen die aan de voet van een gebouw zit een vreemd object vasthoudt: de 3D-variant van de Necker-kubus. Escher vertaalde dit concept naar een driedimensionale tekening en paste het toe in zijn architectonische ontwerpen, zoals de onmogelijke kubus. Deze visuele paradox toont de illusie van een kubus waarvan de randen en hoeken op onmogelijke wijze lijken te verbinden, wat resulteert in een verwarrende illusie van een kubus die in werkelijkheid niet kan bestaan.

Het kunstwerk beeldt een tesseract uit, een geometrische figuur die bestaat in vier dimensies. Het is een complexe uitbreiding van een kubus naar hoger-dimensionale ruimte. Hoewel we geen directe visualisatie kunnen maken van een hyperkubus in onze driedimensionale wereld, kunnen we deze wel representeren met behulp van wiskundige modellen en projecties. Net zoals de Necker-kubus en de onmogelijke kubus speelt de tesseract op een nog complexer niveau met onze perceptie van ruimte. De relatie tussen de hyperkubus en de uitvinding van Eschers “onmogelijke kubus” ligt in hun verkenning van onmogelijke of paradoxale geometrische constructies, waarbij objecten ogenschijnlijk van meerdere kanten tegelijk bekeken kunnen worden, zoals de muurschildering die de suggestie van diepte wekt door middel van anamorfose-effecten met verschillende aanzichten.  

De muur is goed zichtbaar vanaf het terras van de Titaan en ook langs het nieuw aangelegde wandelpad aan de kade, waar toeschouwers een prachtig uitzicht hebben op de waterkant van de muurschildering. Vanaf de kade voor de parkeerplaats komen beide muren samen en het derde aanzicht is het best te bewonderen vanaf de terrassen tussen Secrid en De Besturing, waar het beste zicht wordt geboden op de kant van de muur die grenst aan de Renewi-parkeerplaats.   Vroeger was in het pand waar de muurschildering zich bevindt een staalfirma gevestigd, gerund door de neef van Escher. Eschers Constructiewerkplaatsen en Machinefabriek was een staalconstructiebedrijf gevestigd in Den Haag. Het bedrijf werd in 1925 opgericht door George Arnold Escher, de neef van M.C. Escher. George Arnold Escher was een ingenieur en staalconstructeur. De locatie heeft dus, naast de muurschildering, ook een historische band met de familie Escher.