De Binckhaven kenmerkt zich door bedrijvigheid. Dankzij samenwerking tussen de gemeente, investeerders en bedrijven ontstaat er een groene en waterrijke wijk. Die ook aantrekkelijk is voor woningen. In de komende jaren worden er 5.000 woningen in de Binckhorst gerealiseerd, onder andere op het Maanplein. Het Maanplein is ook wel bekend van het voormalige KPN-complex. Wij spraken met projectontwikkelaars Henk Pleijsier en Johan Spriensma van Borghese Real Estate, die verantwoordelijk zijn voor deze enorme transformatie. Hoe realiseren zij woningen in de Binckhaven en waarom zijn zij zo enthousiast over het gebied?

BIJZONDER WONEN OP HET MAANPLEIN

Anderhalfjaar geleden zijn de heren gestart met de bouw van de eerste fase: zes gebouwen van het kantorencomplex omtoveren tot 266 woningen. Henk vertelt: “We hebben grote ambities met de Binckhaven. Tot een aantal jaar terug hadden wij voor ogen om heel het Maanplein namelijk tot woningen te verbouwen. Dit idee werd ook ondersteund door de Gemeente Den Haag, aangezien de plannen om 5.000 woningen in de Binckhorst te realiseren grote prioriteit had. Dit gaf ons vertrouwen en wij zagen grote potentie in dit upcoming gebied. Binnen de Binckhorst vonden we het Maanplein de beste plek om woningen te bouwen. Het station is op loopafstand, het is groen, ligt tegen Voorburg aan en is ruim opgezet. Den Haag heeft niet veel van dit soort plekken.”

De grootte van de appartementen varieert tussen de 55 en 120 vierkante meter en zijn voornamelijk bestemd voor starters en jonge gezinnen. De appartementen worden vrijwel allemaal verhuurd in de vrije sector. Op de begane grond van de appartementencomplexen is nog ruimte gereserveerd voor commerciële units, zoals horeca-gelegenheden. Daarnaast zorgt Borghese ervoor, dat het landschap tussen de appartementencomplexen in ook wordt opgeknapt. Op die manier wordt het Maanplein een groene en dynamische plek om te wonen. De onderstaande foto’s zijn een impressie van de woningen.

 Maquette van het Maanplein

 Eén van de appartementencomplexen op het Maanplein  Het penthouse Ruimte in één van de appartementen

Tijdens de rondleiding werden wij aangestoken door het enthousiasme van de heren: “Deze appartementen waren voorheen kantoorruimte, vandaar de grote hoeveelheden glas. Je hebt daardoor zoveel lichtinval, dat is prachtig.” Vooral over het penthouse op de bovenste etage zijn Henk en Johan trots. Johan vertelt hierover: “Het appartement heeft een oppervlakte van ongeveer 115 vierkante meter plus nog een eigen dakterras met een gaaf uitzicht!”

DE TRANSFORMATIE VAN MAANPLEIN

De #Binckies uit het gebied hebben vrijwel allemaal moeten pionieren in de Binckhaven. Dit gold ook voor de bouw van woningen in de Binckhaven. Henk vertelt hierover: “Tijdens de bouw van de appartementen liepen we tegen een aantal uitdagingen aan. Je bent (één van) de eerste in het gebied die woningen gaat realiseren en daarom moet je alles nog zelf ontdekken. Met name geluid en geur hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat niet het gehele Maanplein tot woningen getransformeerd kon worden.” De plannen zijn daarom veranderd. Johan ligt dit toe: “De kantorenmarkt trok weer aan en dat heeft ons doen besluiten om een deel van het Maanplein -complex vrij te houden voor kantoorruimte. Wij merken dat daar ook veel belangstelling voor is, vooral op internationaal gebied. Op die manier proberen we een mix te maken van wonen en werken, dat perfect aansluit op het bestemmingsplan van het gebied.”

Naast het bouwen van appartementen in het Maanpleingebouw, hebben Henk en Johan zich de afgelopen maanden ook beziggehouden met de bouw van Apollo 14. In een korte tijd hebben zij het kantoorpand omgetoverd tot hippe startup hub. Apollo 14 heeft nog enkele units beschikbaar voor impact startups. Kijk voor meer informatie op de website van Apollo 14.

Henk en Johan hebben nog meer bijzondere plannen voor de Binckhaven. Zo is voor het U-vormige pand aan de Regulusweg een tof kantoorconcept ontwikkeld: “Er wordt nu geen gebruik gemaakt van het binnenterrein en dat is zonde. Daarom willen we een atrium plaatsen met gave meetingspaces.” Maar het duo wordt nog het meest enthousiast van de plannen voor een hoge woontoren op de kop van de haven: “Daarover zijn we nog in gesprek met de gemeente, maar als het een beetje meezit, kunnen we in 2019 starten met de bouw hiervan. Wonen met zo’n fantastisch uitzicht van de stad wil toch iedereen!” Daarnaast hopen ze op de lege kavel, die op de hoek van de Maanweg en de Regulusweg ligt, nog een groot aantal sociale huurwoningen te mogen bouwen.

WONEN OP HET MAANPLEIN

Wil jij ook in een gebied wonen dat vol op in ontwikkeling is? Kijk dan op de website voor meer informatie en wie weet woon jij binnenkort in één van de spiksplinter nieuwe appartementen in de Binckhaven.

Terug naar overzicht