De Binckhorst en de Binckhaven zullen het nieuwe Street Art District van Den Haag worden. Mooie schilderingen en creatieve (kunst)uitingen zullen worden aangebracht op panden en andere objecten als echte ‘eyecathers’. De street Art zal de huidige rauwe en industriële uitstraling van het gebied alleen maar verder versterken.

HET GEBIED OP DE KAART ZETTEN

Er gebeurt momenteel veel in De Binckhorst en het zal de komende jaren verder gaan transformeren naar een gemengd woon-werkgebied. Er zijn nu veel jonge ondernemers, kunstenaars en culturele broedplaatsen te vinden die het gebied een creatieve en energieke cultuur geven.

Martin Wörfsdörfer, voormalig gemeenteraadslid van de VVD en inmiddels onderdeel van de Tweede Kamer, kwam met het plan om meer Street Art in de Binckhorst en de Binckhaven toe te passen. Zo schreef hij in de brief aan de gemeenteraad: “Het kan het gebied nog verder op de kaart zetten. Street Art heeft vaak een rauw randje en kan een gebied goed van kleur voorzien zonder zijn rauwe en industriële karakter te verliezen”.

Voor de graffiti kunst zal er op korte termijn €70.000,- beschikbaar worden gesteld aan Stichting Aight. Volgens het stadsbestuur zal er aanzienlijk meer budget nodig zijn: “Een grove schatting komt neer op circa €150.000,- voor de komende vijf jaar.”

De gemeente hoopt dat bedrijven in de Binckhorst en Binckhaven ook zelf willen bijdragen aan de Street Art, om op die manier de kosten te kunnen beperken.

Er zijn een aantal plekken in het gebied waar al Street Art te vinden is, zoals Pollux Studios, HMS en bij Basal. Op de muur van het Leger des Heils zal eind 2017 een schildering worden aangebracht. Verder zal er gekeken moeten worden naar locaties binnen het gebied waar Street Art gerealiseerd kan worden. Er zijn veel potentiële locaties, maar er moet nog afstemming komen met pandeigenaren en huurders. Stedin heeft al ingestemd met het aanbrengen van Street Art op hun objecten. Sinds 2009 zijn er in Segbroek ruim 30 Stedin objecten beschilderd wat veel publiek trekt.

KUNSTZINNIGE PUBLIEKSTREKKER

Street Art kan een hele krachtige invloed hebben op de stad, het is een vorm van kunst die uit de stad komt en voor iedereen op elk moment van de dag beschikbaar is. Buurtbewoners kunnen trots zijn op Street Art, het trekt mensen naar de wijk om de kunst te bewonderen en op de foto te zetten.

Street Art is niet te vergelijken met reguliere graffiti. De graffiti-beweging, die ontstond in Philadelphia eind jaren ’60, werd een ware subcultuur, waarbij het vooral gaat om de interne dialoog tussen de artiesten. Street Art is visueler en grafischer, het gaat om stijlvolle, technische en artistieke onderbrekingen in het straatbeeld. Denk hierbij aan artiesten als Banksy (1), Eduardo Kobra (2), Martin Whatson (3) en Tristan Eaton (4).

  1. Kissing Gendarmes – Banksy Street Art in Vienna
  2. Albert Einstein – Eduardo Kobra in Los Angeles
  3. Dancer – Martin Watson in Wynwood Miami
  4. Tristan Eaton – Little Italy NY
Terug naar overzicht