Er wordt vaak aangegeven dat er in de #Binckhaven meer behoefte is aan onderlinge samenwerkingen. Twee bedrijven bundelen inmiddels regelmatig hun krachten. #Binckie Rosalie de Boer van gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en #Binckie Willemijn de Boer van ANNA Vastgoed & Cultuur zetten zich samen in voor een betere invulling van de Binckhorst. Lees hier meer over deze mooie samenwerking en hun visie op de ontwikkelingen in het gebied!

WAT DOET BPD

Gebiedsontwikkelaar BPD  creëert nieuwe leefomgevingen waar verschillende mensen zich thuis voelen. Dit gaat niet alleen over wonen, maar ook over werken, verblijven en bereikbaarheid. BPD werkt hierbij nauw samen met andere partijen, zoals de gemeente, en kijkt goed naar de kwaliteiten die er van oudsher al zijn in een gebied. Wat is de identiteit en sfeer van een plek? Wat zijn de behoeften van bestaande én toekomstige gebruikers? Al deze vragen worden gesteld voordat er plannen worden gemaakt voor nieuwe, duurzame en betaalbare leefomgevingen.

#Binckie Rosalie is ontwikkelingsmanager bij BPD en sinds twee jaar binnen haar organisatie bekend als ‘Miss Binckhorst’. Ze vertelt: “De Binckhorst is een enorm interessant gebied met een voor Den Haag unieke stoere identiteit. Maar het is wel een complexe transformatie naar een gebied waar ook gewoond wordt. We zijn dus goed aan het bekijken hoe we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling naar een nieuw woon-werkgebied dat straks onderdeel is van het Haagse centrum.”

WAAR ANNA VASTGOED & CULTUUR VOOR STAAT

ANNA Vastgoed & Cultuur beheert leegstaande panden voor diverse organisaties, waaronder de Gemeente Den Haag. Voor deze uiteenlopende panden, zoals loodsen en monumentale gebouwen, zoeken ze vervolgens naar creatieve oplossingen voor de tijdelijke leegstand. Geen ‘quick fix’ maar een invulling die past bij de omgeving en die zelfs toegevoegde waarde kan bieden.

#Binckie Willemijn richtte ruim 10 jaar geleden ANNA Vastgoed & Cultuur op. Met ANNA slaagt ze erin om partijen te verbinden met panden als middel. “We zagen kansen in de markt om de leegstaande panden te gebruiken om waarde toe te voegen. Niet alleen voor de partijen zelf, maar ook voor het pand én het gebied. Zo willen we van 1+1 eigenlijk 3 maken!” Waar vroeger vooral focus lag op antikraak bezetting, is er tegenwoordig steeds meer ruimte voor semi tijdelijke en zelfs permanente invulling en dat is precies de kracht van ANNA.

SAMENWERKEN VOOR EEN BETERE BINCKHORST

Omdat transformeren van een gebied niet over één nacht ijs gaat, is het goed om in de tussentijd te kijken naar een tijdelijke invulling en bestemming. Want juist dat trekt startups en andere ondernemers aan en maakt dat de Binckhorst anders op het netvlies van de Hagenees komt te staan. Zo kun je locaties een tijdelijke invulling geven die aansluiten bij het bestaande karakter. Daarbij kun je de sfeer behouden, die in de Binckhaven en Binckhorst nog altijd industrieel, creatief en een tikkeltje rauw mag zijn. Deze manier van werken is beter bekend als placemaking.

Vanuit het verleden had BPD nog enkele panden in de portefeuille, waaronder het pand waar Kompaan zich inmiddels heeft gevestigd. “De komst van Kompaan leverde zoveel positieve reacties op! Het zorgde ook voor nieuwe reuring. Dat triggerde ons om te kijken of we actiever andere panden konden inzetten voor branding en placemaking op de Binckhorst,” vertelt Rosalie.

Om dit een structurele invulling te geven ging BPD in gesprek met ANNA Vastgoed & Cultuur. ANNA is namelijk bekend met niet alleen het beheer, maar ook met het opzetten van zulke trajecten. Daarnaast heeft zij een groeiend netwerk met de juiste mensen om die ruimtes ook invulling te geven. Een perfecte match dus om samen het beste te halen uit de Binckhorst.

POLLUX STUDIOS

Natuurlijk smaakte de succesvolle invulling van Kompaan door BPD naar meer. Rosalie vertelt: “We wilden kijken of we het pand in de Polluxstraat ook zo goed konden inzetten. Daarvoor zijn we samen met Willemijn aan tafel gaan zitten. Zo kwamen we erachter dat er al muzikanten in het pand zaten, die tot de top van de Haagse muziekscene behoren.”

Bij de Pollux Studios werd er goed gekeken naar de al aanwezige kwaliteiten en gebruikers van het pand.  “In Den Haag zijn er weinig goede studioruimtes voor muzikanten. Dat was een goede match: in de Pollux Studios waren al muziekproducers actief. Het uitbreiden van de mogelijkheden voor muzikanten past ook nog eens goed bij de kernidentiteit van de Binckhorst. Een enorme win-win situatie dus!” zegt Willemijn trots.

Door een brainstorm met de muzikanten kon het pand ook voor de gebruikers meerwaarde krijgen. “Dit was de eerste keer dat een eigenaar van een pand (BPD) zoveel ruimte gaf en ook de wens had om dit te realiseren,” vertelt Willemijn over de geslaagde samenwerking voor dit muzikale project.

24/7 WAVES

Voor veel ondernemers is het pas interessant om te investeren, als je een locatie 3 tot 5 jaar kunt bezetten. Dat is niet alleen een financieel plaatje maar hangt ook samen met betrokkenheid bij een gebied. Dat was dus ook het zoekcriterium voor het voormalige Reparco pand op de Saturnusstraat, waarbij BPD en ANNA wederom gingen samenwerken.

Na wat research leek er een geschikte organisatie te zijn voor het pand, namelijk de Surfpoel 24/7 waves. Rosalie vertelt: “Ik wilde wel eerst met de mannen gaan praten. In het gesprek werd al snel duidelijk dat er een enorme berg aan passie en kennis achter het plan zit. Ze zijn een avontuurlijke startup en de locatie is echt een pilot voor hun business. Ze zijn al jaren bezig met dit plan en nu gaat het eindelijk werkelijkheid worden. Dat gunt iedereen ze ook!”

Een creatieve invulling waar Willemijn en ANNA voor strijden, kan voor eigenaren wel minder inkomsten betekenen. Rosalie: “Bij BPD kijken we daar wat anders naar in het placemakingtraject. Als de creatieve invulling perfect past binnen de gebiedsontwikkeling, moet je bereid zijn om in te leveren op inkomsten. Maar de startups en andere ondernemers moeten wel een zakelijke businesscase hebben.”

Willemijn licht toe: “Je geeft partijen een kans die het ondernemerschap in zich hebben. Zoals Jeroen en Joeri van 24/7 Waves. Zij hebben een fantastisch goed netwerk en zochten eigenlijk alleen nog de juiste plek om te landen.”

Surfpoel 24/7 Waves Binckhaven

TOEKOMST & ONTWIKKELINGEN IN DE BINCKHAVEN

De successen die uit de samenwerking zijn voortgekomen, hebben ook bij BPD intern voor veranderingen gezorgd. Zo zegt Rosalie: “We gaan in andere gebieden nu ook op een nieuwe manier kijken naar tijdelijke invullingen van panden en locaties. Zo kunnen we al tijdens het langdurige proces van een gebiedsontwikkeling extra waarde creëren in een gebied.”

Voor de Binckhorst (en daarmee ook de Binckhaven) is het belangrijk om te realiseren dat de invullingen van de panden en locaties in het gebied van tijdelijke aard zijn. “Anders zouden de mensen hier misschien ook niet gaan wonen,” zegt Rosalie. Uiteindelijk zullen er ook voorzieningen moeten komen die aansluiten bij een woonklimaat, zoals bijvoorbeeld scholen en huisartspraktijken.

De Binckhorst zal tijdens maar ook zeker na de transformatie veel mogelijkheden blijven bieden voor startups, experimentele ondernemers, kunstenaars en creatievelingen. Net als Willemijn en Rosalie, wil ook de Gemeente Den Haag wil zich daarvoor inzetten. Want: “Zulke plekken hebben een enorme positieve impact.”

Ontwikkelaars die al langer in het gebied zitten, worden verliefd op de Binckhorst. Zo ook BPD. Rosalie hoopt dan ook dat er meer organisaties zijn die bij ANNA aan gaan kloppen: “Zodat we met zijn allen het gebied nog gaver kunnen maken!”. Dus ben jij een ontwikkelaar, heb je een pand, zoek je juist naar een mooie plek om je tijdelijk te vestigen of zie jij andere aanknopingspunten? Neem dan contact op met BPD of ANNA Vastgoed & Cultuur!

Terug naar overzicht