Sinds 2013 mag de van origine Noord-Brabantse Annemarie Teeuwen zich een echte #Binckie noemen. Met een prachtige, onlangs vernieuwde, yogastudio midden in de Caballero Fabriek, is de Yogafabriek een opvallende unit. Op een dinsdagmiddag namen wij plaats op een yogamat om alles te weten te komen over Annemarie en haar Yogafabriek.

ONTSTAAN YOGAFABRIEK

Annemarie heeft altijd sterk het gevoel gehad, dat het leven haar eigen pad bewandelt. Na het volgen van yogalessen kwam ze er achter dat yoga meer is dan alleen rekken en strekken. Zij vertelt dan ook: “Yoga gaat over verbinden met wat er werkelijk is. Het toestaan om te voelen wat er nu echt leeft, zodat het bewust ervaren wordt. Hier gaan we door het vele denken nog (te) vaak aan voorbij. Ook heeft yoga vaak een therapeutische werking.” Geïnspireerd door haar eigen ervaringen begon Annemarie zelf aan een vierjarige opleiding aan de Yoga Academie Nederland in Amsterdam. Nadat zij haar opleiding had afgerond en ervaring had opgedaan in een sportschool, was het een kwestie van het vinden van een geschikte ruimte. Na het zien van de unit in de CabFab, was ze klaar om de uitdaging aan te gaan: het runnen van een eigen yogastudio. Het eerste jaar deelde zij haar unit met een IT-bedrijf. Ondertussen ligt de hele unit vol met yoga gear.

YOGA A LA ANNEMARIE

 Yin yoga, vinyasa yoga, hatha yoga, het is een greep uit het enorme yoga aanbod. Volgens Annemarie bestaat er niet één vorm van yoga die het ‘beste’ is. Zelf past ze met name Critical Alignment yoga toe om het licht te laten schijnen in de soms overbelaste levens van anderen. “Omdat ik zelf moeilijke tijden heb ervaren, voelen mensen zich snel veilig bij mij. Ik kan mensen gebieden laten voelen en aanraken, waar ze normaal met een grote boog omheen lopen.”

Annemarie nodigt cursisten in privé- en  groepslessen uit om de confrontatie met zichzelf aan te gaan op mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Volgens haar staat het allemaal letterlijk met elkaar in verbinding. Door deze holistische benadering onderscheidt de Yogafabriek zich van vele andere yogastudio’s.

 

DE YOGAFABRIEK IN DE CABALLERO FABRIEK

Het creëren van een fijne sfeer in een industriële ruimte was enerzijds een grote opgave, maar gaf Annemarie anderzijds inspiratie voor het vinden van een juiste naam voor de yogastudio. Ook de bedrijvigheid binnen de CabFab is een grote inspiratiebron voor Annemarie: “Als ik hier in de CabFab rondloop, zie ik hoe mensen onderuitgezakt achter hun computer zitten. Dan jeuken mijn handen. Een gezond bedrijf begint toch bij gezonde werknemers?”

Met een conferentieruimte om de hoek van de Yogafabriek biedt de CabFab nog meer kansen. Zo wordt er geregeld aangeklopt door bedrijven zoals Heineken, KPN en TNO die yogaworkshops tijdens een congres willen aanbieden. Het geven van deze workshops bracht zelfvertrouwen met zich mee en het opzetten van bedrijfsyoga werd daarmee een grote ambitie. Op deze manier daagt Annemarie zichzelf én de Yogafabriek voortdurend uit. Met bedrijfsyoga zou zij graag een stukje bewustwording mee willen geven: “Mensen staan veelal bol van de stress, maar het is goed om de balans tussen hoofd, hart en buik te vinden.”

OVER DE BINCKHAVEN

In vergelijking met 2013 vindt Annemarie dat de Binckhaven sterk vooruit is gegaan. Ze vertelt: “Toen was Binckhaven vooral een afgelegen plek met veel industrie. Cursisten gaven aan, het niet altijd prettig te vinden om in de avonduren naar de Yogafabriek te komen.” Met de komst van horeca zoals Mama Kelly en Kompaan heeft het gebied volgens Annemarie een enorme boost gekregen. Zij omschrijft de Binckhaven dan ook als een ondernemend, vernieuwend en dynamisch gebied met veel potentie. Sterker nog, Annemarie verwacht dat de Binckhaven over enkele jaren de meest interessante wijk van Den Haag zal zijn. Het vertrouwen in het gebied heeft er mede voor gezorgd dat er in de Yogafabiek onlangs is geïnvesteerd in de yogaruimte. Zo heeft Annemarie een houten vloer neergelegd die de industriële sfeer van de unit verzacht.

Annemarie vindt dat de Binckhaven vernieuwend en nieuwsgierig moet blijven: “Net een kind dat op ontdekkingstocht is.” Deze sfeer probeert ze ook door te voeren in haar lessen en daarmee past de Yogafabriek goed in het gebied. Ze hoopt ook dat het gebied meer groen krijgt en dat eventuele nieuwe winkeltjes en horeca levendigheid met zich mee brengen. Annemarie verwacht dat de Binckhaven dan niet alleen meer een werkgebied is, maar dat er in de avond en het weekend ook meer te beleven is.

Aan het eind van het interview mochten we zelf de wereld ‘ondersteboven’ ervaren op een hoofdstandbankje. Deze tool wordt regelmatig gebruikt tijdens de yogasessies. Nieuwsgierig geworden naar de Yogafabriek en de lessen van Annemarie? Check haar video hieronder en kijk voor meer informatie op haar website: http://yogafabriek.nl/

Terug naar overzicht