Deze keer spraken we met #Binckie Marc Mosmans. Een echte duizendpoot in de Binckhaven. Hij speelt in twee bands, is creatief directeur van Walvis & Mosmans en heeft afgelopen jaren hard gewerkt aan een prototype voor modulair wonen onder het merk Hugahome. Bovendien was hij één van de eerste ondernemers in de Caballero Fabriek. Hoe heeft hij de ontwikkelingen in de CabFab en de Binckhaven ervaren? Vol energie vertelt hij hier ons over. Lees in deze blog alles over het bijzondere verhaal van Marc.

PIONIERS IN DE CABFAB

Toen Marc en Tjeerd Walvis hun bedrijf Walvis & Mosmans oprichtten, werkte ze in eerste instantie vanuit huis. Naarmate het bedrijf groeide kwam er toch behoefte aan een werkplek waar ze samen konden werken en door konden groeien. In 2004 kwamen ze in contact met Mark van den Broek en de gemeente Den Haag, die op zoek waren naar creatieve bedrijven die zich konden vestigen in de Caballero Fabriek.

De CabFab was nog een grote bouwval die bestond uit een enorme open ruimte, want de transformatie naar de huidige staat van de fabriek moest nog plaatsvinden. Omdat Marc en Tjeerd wel direct een ruimte nodig hadden, kwamen zij in de open ruimte van ‘Fase 2’ terecht. Mark zette daar een provisorisch kantoor neer waar Walvis & Mosmans zich kon vestigen. Ze hadden een groot speelveld om zich heen, waar geskatet en gefietst werd, want er was verder nog niemand in de CabFab te vinden. “We hebben ook mooie presentaties gehouden in die grote ruimte, dat was fantastisch”, zegt Marc.

De unit kreeg een opvallende inrichting. In het midden van de unit kwam namelijk een hok te staan die nu dient als vergaderruimte. Daarnaast wilde Marc een eigen werkplek creëren. Vanwege de grote ruimte en het echoënde geluid plaatste Marc een caravan in de unit. Hij zegt: “De caravan was geen ‘wannabe’ statement. Met de nieuwe vloeren en hoge ruimtes, was de hele fabriek één grote echoput. We waren net begonnen en hadden weinig geld voor de inrichting. Wegens geldgebrek konden we niet nog een hokje bouwen. Dus kochten we op marktplaats een goedkope opvouwbare Rapido caravan.”

Nog altijd pronkt de caravan als ware eyecather in de unit van Walvis & Mosmans, waar zij helpen om bedrijven succesvoller en waardevoller te worden. “We koppelen de corporate identity oftewel de ‘ziel’ van het bedrijf aan de behoefte van de klant. Daarbij maximaliseren we de bekendheid en merkvoorkeur, realiseren sales- en communicatiedoelen en helpen bij markt- en productontwikkelingen.”
Ze hebben momenteel onder andere The New Farm en Het Residentie Orkest en vele opdrachtgevers uit de cultuurbranche als klanten in Den Haag en hopen hun team de komende jaren verder uit te breiden om nog meer mooie projecten en initiatieven te ondersteunen.

OUD VERSUS NIEUW

Toen Marc naar het gebied kwam, was het begrip ‘hub’ nog onbekend. “Het was in die periode nog helemaal niet hip om in de Binckhorst te zijn. In die tijd was het één grote autosloperij en cementbak.” In de loop der jaren is het gebied ontzettend snel ontwikkeld en is het juist de place to be om je als bedrijf te vestigen. Marc zegt over: “Er zit nu ontzettend veel talent in dit gebied. Die willen juist anders en alternatief zijn.”

Maar Marc zegt hier nog meer over: “Ondanks dat het pionieren er voor mij misschien af is, hoop ik niet dat het rauwe terrein en het karakter van het gebied verloren gaat. Ik merk dat een stad jonge startende bedrijven met passie nodig heeft. Een gebied als de Binckhorst is met haar ruigheid en zijn rauwe karakter een ideale omgeving, voor jonge enthousiaste startups.”

MODULAIR BOUWEN

Hij doet zijn best om in de Binckhaven te blijven vernieuwen en te experimenteren. Want een combinatie van drang naar autonomie en een passie voor ontwerpen, bracht een nieuwe onderneming voort: Hugahome. Met bevriende architect Pieter Schelling zat hij vier jaar geleden te kletsen, lang voordat de tiny homes een trend werden. Na het gesprek zijn ze gaan schetsen, tekenen en ontwerpen tijdens weekendjes weg. Marc zegt: “Het was ook nooit echt de intentie om er iets concreets van te maken, we zagen het als een sport. Een soort betaalbaar ‘Ikea’ achtig bouwsysteem bedenken dat door een vader en zoon, die niet per se handig zijn, in een weekend in elkaar gezet kan worden. De oplossingen bedenken voor het dak, de fundering, waterleidingen, hoe de ramen open kunnen en alle andere onderdelen die nodig zijn om er te wonen was het leukste. En natuurlijk de uitdaging om het modulair maken, zodat je het altijd kunt uitbreiden als daar behoefte aan is.” Vandaar ook de slogan: ‘A small house, a huge home’.

In 2017 besluiten ze een kleine loods te huren naast De Vos Verf in de Saturnusstraat om ook daadwerkelijk een prototype te bouwen. Inmiddels zijn de eerste echte bestelling binnen en in april dit jaar zal de eerste Hugahome pronken op kampeerterrein De Lievelinge in Vuren: “Het zou te gek zijn als we ook één of meerdere Hugahome huizen in de Binckhorst kunnen plaatsen. Het zou hier perfect passen!”.

Binnenkort zal de website van Hugahome geüpdatet worden. Nu al nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website van hugahome. Weten wat ze verder allemaal doen bij Walvis & Mosmans? Check hun website hier!

Terug naar overzicht