De Binckhaven als startup gebied is flink aan het groeien! We stellen daarom ook graag de nieuwe #Binckies in het gebied aan je voor. Dit keer in de spotlights: #Binckie Loek Peeters van HumanSurge. Hij is sinds kort eigenaar van een spiksplinter nieuwe unit in Apollo 14, waar hij met zijn impact startup een bijdrage levert aan de wereld. Hoe hij dit doet en waarom Apollo 14 een uitgelezen plek is voor HumanSurge, lees je in dit artikel.

WAT VOOR IMPACT REALISEERT HUMANSURGE?

Kortgezegd is HumanSurge een platform die ‘aid workers’ (humanitaire hulpverleners) verbindt met NGO’s, voor snelle mobilisatie van gekwalificeerd personeel voor noodhulp operaties. Als voormalig hulpverlener in rampgebieden kwam Loek erachter, dat het plaatsen van (voldoende) professionals in hulpgebieden voor organisaties niet altijd eenvoudig was: “Wanneer er een ramp plaatsvindt, is het aan de hulporganisatie de taak om hier binnen 24 tot 72 uur op te reageren. Organisaties zijn de laatste jaren steeds beter geworden in het plaatsen van 2 tot 3 hulpverleners in een rampgebied, media in te zetten en geld op te halen. Echter kan je als NGO helaas geen blik aan professionals opentrekken die snel aanwezig kunnen zijn binnen het rampgebied, om de operaties echt op te schalen. Dan sta je als organisatie voor de keuze, om de juiste professionals uit andere rampgebieden te halen, maar dat heeft als gevolg dat het werk daar weer voor een tijd stil komt te staan.”

Vanuit deze probleemanalyse ontwikkelde Loek het idee voor zijn startup: een user-based platform waar humanitaire hulpverleners zich kunnen inschrijven. Vervolgens kunnen NGO’s gemakkelijk contact leggen met de juiste ‘aid workers’ voor de desbetreffende ramp. Loek licht het idee toe: “Elke hulporganisatie heeft nu weleens waar lijsten met namen en contactgegevens van professionals, maar dit zijn relatief korte lijstje, niet altijd ‘up-to-date’ en per organisatie. Dus ik dacht, wat nou als we deze lijsten kunnen bundelen, waardoor er een groot platform ontstaat. Hulporganisaties kunnen dan via een soort zoekmachine naar de juiste personen op het platform zoeken.” Al snel kwam Loek er echter achter dat er wel interesse was, maar niet veel zin om eigen lijsten te delen. “De eerste reactie van veel NGO’s was dat ze niet hun lijsten wilden vrijgeven, omdat ze het gevoel hadden dat er schaarste was onder hulverleners en daarmee hun eigen mensen zouden kwijt raken. Uiteindelijk was dit voor ons ook niet essentieel, de mensen hebben namelijk zelf redenen om zich in te schrijven, en zijn niet gebonden aan één NGO.  Daarbij is het eindresultaat dat ze hun mensen alsnog op HumanSurge vinden, en daarnaast ook nog eens toegang krijgen tot contactgegevens van andere hulpverleners waar zij zelf nog geen connecties mee hadden.”

Eén van de succesverhalen, die bewijst dat het platform van HumanSurge werkt, gaat over een meisje die is uitgezonden door een Engelse NGO naar Libië. Ze vertelde aan Loek dat ze de vacature van deze functie al eerder had gezien, maar zichzelf niet gekwalificeerd genoeg vond om hierop te solliciteren. De beste kandidaten solliciteren dus mogelijk niet op een vacature, en dus moeten recruiters actiever kandidaten benaderen. De hulporganisatie zag haar profiel voorbij komen en heeft haar zelf benaderd voor de klus. Daarbij krijgen we steeds meer signalen dat het helaas vooral vrouwelijke kandidaten zijn die besluiten niet te solliciteren als ze niet aan alle kwalificaties voldoen. ” Loek is trots als hij hierover vertelt: “Het is een voorbeeld van een mooie match die anders niet tot stand was gekomen.”

DE GROEI VAN HUMANSURGE

Dat HumanSurge vele successen boekt, blijkt ook uit het winnen van de Haagse Vernieuwers Challenge 2018. Met de €30.000 aan prijzengeld kan Loek het platform van HumanSurge nog meer gaan professionaliseren. Zo wil hij het kwalificeren van kandidaten versnellen, net als het verbeteren van screenings. Loek vertelt hierover: “We willen met ons platform grote stappen gaan maken en één van de ideeën daarbij is dat we de aid workers die zich aansluiten bij ons platform door hun omgeving willen laten verifiëren. Zo kunnen hulporganisaties via HumanSurge steeds specifiekere zoekcriteria gebruiken om de beste professionals in te schakelen. Hulp van programmeurs binnen Apollo 14, zoals de jongens van Q42, kan ik hier zeker gebruiken!”

HUMANSURGE IN APOLLO 14

HumanSurge is begonnen in The Hague Humanity Hub. “Het was voor HumanSurge een logische plek, omdat er meerdere partijen zitten waarmee we samenwerken. Bovendien zijn de meeste NGO’s in Den Haag gevestigd en ik merkte al snel dat alle bedrijvigheid hier plaatsvindt.” Na een tijdje had Loek behoefte aan een vaste werkplek in plaats van een flexplek in The Hague Humanity Hub.

“Ook al zijn de units in Apollo 14 betaalbaar, het is nog best een grote stap om als startup een vaste werkplek te huren. Ik ben blij dat ik in deze fase die stap heb kunnen maken, maar ik verwacht dat er veel vraag zal zijn naar de flexplekken in Apollo 14 en ik vind dat daar dan ook genoeg ruimte voor moet zijn. Daarbij zou het tof zijn als de events die in Apollo 14 worden georganiseerd, ook toegankelijk zijn voor ondernemers die aan de flexplekken hier of elders zitten, zodat er nog meer kruisbestuiving tussen alle diverse startups kan plaatsvinden.”

Een suggestie hiervoor zijn volgens Loek de zogenoemde fuck-up nights waar hijzelf als starter ontzettend veel aan heeft gehad. Hij vertelt hier enthousiast over: “Tijdens de georganiseerde fuck-up nights vertellen ondernemers over fouten en misstappen die ze met hun bedrijf hebben gemaakt. Als startup kun je daar ontzettend veel van leren.”

Loek is nog op zoek naar twee nieuwe enthousiaste collega’s. Ben jij net als Loek zo gepassioneerd en op zoek naar een toffe functie binnen een snel groeiende startup? Neem dan contact op met Loek via de website.

Terug naar overzicht