Er zijn al een aantal #Binckies uit het gebied aan het woord geweest, maar met de komst van Apollo 14 komen er ook nieuwe #Binckies bij! We maken daarom alvast kennis met met #Binckie Chris Waalberg. Hij is partner van technisch innovatief internetbureau Q42. Al omschrijven zij zichzelf liever als nerds. Chris vertelt ons alles over Q42 en waarom het team staat te popelen om hun kantoor in Apollo 14, aan de Saturnusstraat in de Binckhaven, te openen.

OVER Q42

Chris vertelt ons het verhaal van oprichter Kars Veiling: “Kars rondde zijn studie af en ging aan de slag als developer. Hij merkte op dat een goede developer al snel werd aangewezen als manager van het team. Maar dat was niet een functie die Kars persoonlijk ambieerde. Hij wilde juist beter worden in programmeren en het nadenken over de constructie, zodat je als developer weet dat je het juiste aan het bouwen bent.” Dat was dan ook de motivatie om Q42 op te richten. De oprichters van Q42 hadden al vrij snel bedacht dat het getal 42 in de bedrijfsnaam voor moest komen. Chris licht dit toe: “Volgens ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, een ongeëvenaard grappig boek van de veel te vroeg overleden Douglas Adams, is 42 ’the answer to the ultimate question of Life, the Universe and Everything’. De Q staat voor The Question. Daarbij is ‘Q’ de man achter James Bond die alle technische wondertjes maakt en zijn ‘the Q’ een ras van omnipotente wezens in de voor nerds zo onontbeerlijke Star Trek-serie.”

Q42 creëert onder ander apps, websites, connected devices, games, robots, AI en VR. Ondertussen heeft Q42 80 nerds in dienst en vanuit kantoren in Amsterdam en Den Haag maken ze dingen met impact waar je een glimlach van krijgt. De mensen die er werken noemt Chris Q’ers. Alle Q’ers zijn gek op programmeren, problemen oplossen, puzzelen en met een dosis creativiteit maken ze de tofste dingen voor klanten als het Rijksmuseum, de NTR en PostNL. Of hoe Chris het graag omschrijft: “Met ons werk proberen we dingen te veranderen en daarmee een kras op de planeet te zetten.”

A HAPPY PLACE FOR NERDS

Sinds de oprichting van Q42 zijn er al vele mooie projecten verwezenlijkt. Q42 blijft vooruitstrevend en heeft nog vele dromen en ambities. Chris vertelt hierover: “95% van wat we doen is projectwerk samen met klanten. Maar we hebben van Q42 ook een plek gemaakt waar iedereen, naast het werken met klanten, ruimte krijgt om te ondernemen met eigen ideeën. Van producten en labels tot op zichzelf staande startups en alles ertussenin. Dit noemen we bij Q42 ventures. LessonUp, TurtleBlaze, Micrio en Hack the Planet zijn voorbeelden van deze initiatieven. Het werken aan ventures zorgt er niet alleen voor dat we onszelf blijven ontwikkelen, maar we vinden het ook spannend en leuk! De komst naar de Binckhaven heeft er ook voor een groot deel mee te maken dat we de ventures verder willen ontwikkelen. We zitten dan tenslotte in een gebouw vol met andere startups die hier samen met ons aan kunnen werken.” Met deze ventures probeert Q42 bovendien maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Met deze samenwerkingen hoopt Chris nog meer te bereiken: “Van andere startups kunnen we vooral leren om meer te durven. We hebben nu binnen Q42 vaak een idee, maar zijn niet altijd overtuigd om verder te gaan. In Nederland voelt het snel als falen wanneer ideeën mislukken. In de Verenigde Staten wordt diegene juist gezien als iemand met meer ervaring, omdat die nu precies weet hoe het niet moet. Deze mentaliteit heerst vaak ook binnen startups. Ik ben van mening dat wij binnen Q42 ook meer mogen gaan dromen en durven.” Daarbij geeft Chris tijdens het gesprek aan met Q42 ook een incubator rol te willen spelen voor andere startups. Op die manier kan Q42 de startups binnen Apollo 14 helpen door middel van een adviserende rol.

Q42 NAAR DE BINCKHAVEN

Chris is geboren en getogen in Den Haag, maar kende de Binckhaven als industrieel gebied waar je heen ging om auto’s te huren. Vanaf het moment dat de Caballero Fabriek werd getransformeerd tot hippe startup hub begon hij het gebied interessant te vinden: “Wij hadden in die tijd wel contact met Secrid en een paar andere bedrijven binnen de CabFab en kwamen daarom geregeld in het gebied.”

Maar hoe is Q42 bij Apollo 14 terecht gekomen? Chris vertelt: “We hebben best veel kantoorpanden in Den Haag en Rotterdam bekeken, maar bij het zien van een systeemplafond gingen we toch een beetje dood van binnen. Bovendien past het ook niet bij ons. We willen namelijk een plek die je je eigen kunt maken, met een gezellige buurt en bedrijvigheid in de omgeving. En dat is precies wat de Binckhaven gaat worden. Het is een inkopper om hier te gaan zitten, ik hoef mensen niet eens te overtuigen!” Studio Fabrick zal worden ingezet om de ruimte binnen Apollo 14 te ontwerpen. Chris geeft ons alvast een tipje van de sluier: “Uiteraard willen we ook in Apollo 14 een glijbaan, net als op ons kantoor in Amsterdam.” Hieronder een kleine impressie van het toekomstige kantoor in Apollo 14.


Meetup-ruimte


De bruine kroeg


De begane grond

Ook alle medewerkers van Q42 zijn superenthousiast over Apollo 14. Zo maakte een Q’er een game waar je door Apollo 14 heen kunt lopen en bij het zien van de meetup-ruimte werden al mogelijkheden voor vele feesten gezien.

Chris is al een echte fan van de Binckhaven. Hij hoopt nog wel het één en ander te zien veranderen in het gebied: “Ik hoop dat als er meer woningen in het gebied komen, er ook meer horeca en terrasjes komen waar je elkaar kunt ontmoeten. Daar komen namelijk vaak leuke samenwerkingen uit! Het is de belofte van de Binckhaven dat het een leefgebied wordt. Daarbij hoop ik dat het openbaar vervoer in het gebied nog verbeterd wordt.” Maar zoals verwacht gaat Q42 ook hier innovatief mee om. De eerste plannen voor connected bikes vanaf Station HS of een pendelbus à la Sillicon Valley worden al geopperd.

Ook enthousiast geworden van Apollo 14 en wil jij Q42 als buren? Huur dan met jouw impact startup een unit in Apollo 14 en wie weet werk jij binnenkort samen met de Q’ers aan een gave venture! Het aanmeldformulier vind je hier.

 

Terug naar overzicht