Is het een fotograaf, productontwikkelaar of adviseur? #Binckie Joost van Studio-Oost zou zichzelf liever willen omschrijven als uitvinder. Vanuit Apollo 14 timmert Joost hard aan de weg om vooral andere fotostudio’s succesvoller en effectiever te maken. Dit doet hij alleen of samen met andere ondernemers, ook uit Apollo 14. Joost is een echte duizendpoot en houdt zich met allerlei werkzaamheden bezig. Benieuwd waarmee? Lees dan snel verder!

DE JUNGLE VAN STUDIO-OOST

Waar de meeste spiksplinternieuwe units in Apollo 14 nog vorm en identiteit moeten krijgen, lijkt de studio van Joost wel een jungle. Tussen alle planten staan camera’s, lampen en allerlei technische snufjes waar iedere fotograaf van droomt. Het bedrijf van Joost, Studio-Oost, is een fotostudio gespecialiseerd in e-commerce, mode en productfotografie. Studio-Oost bestaat inmiddels anderhalf jaar, maar hoe is dit tot stand gekomen?

Joost vertelt: “Ik ben altijd heel druk met mijn handen geweest. Ik ben begonnen met de opleiding fotonica en heb daarna de Kunstacademie afgerond. Ik ben toen in de artistieke kant afgestudeerd, maar ik merkte op de Kunstacademie dat er weinig aandacht werd besteed aan het commerciële stukje. Omdat ik wel mijn eigen brood moest verdienen, heb ik besloten deze kennis op te doen door te gaan werken bij Winkelstraat.nl en kwam op die manier in de e-commerce terecht. Daar leerde ik zo efficiënt mogelijk te denken en werken. Ik verzon voortdurend nieuwe producten om deze efficiency te kunnen evenaren. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik nu zo een fotostudio binnen kan lopen en binnen no-time zie wat er mis is én geïnnoveerd kan worden.”

Na enige tijd kreeg Joost de behoefte om niet meer voor een baas te gaan werken en is als freelancer aan de slag gegaan. “Ik vond in het werkveld niet wat ik zocht en werd daarom een soort van geforceerd om voor mijzelf te beginnen.” Dit was de start van Studio-Oost. De opdrachten stromen ondertussen binnen en daarom huurt Joost gemiddeld 2x per week freelancers in om voor hem te werken.

Een advies voor andere startups? Daar is Joost snel over uit: “Noem jezelf geen startup, dit kan soms averechts werken. Bovendien is het een vage term, net als e-commerce overigens.”

WILLY WORTEL

Naast een flink aantal klussen in de fotografie blijft Joost een echte uitvinder. Inmiddels heeft hij het merk: STEKK opgericht waaronder hij fotografie innovatieve producten uitbrengt. Ook nu is hij bezig met het op de markt brengen van zijn nieuwe product: LockBlocks. Hij legt in het kort uit wat het inhoudt: “Tijdens mijn werk zie ik dat vele fotostudio’s werken met USB-kabels waarmee je je geschoten foto’s direct op een laptop kunt bekijken. Wat er alleen vaak gebeurt, is dat een camera door frictie van de usb aansluiting regelmatig naar een reparateur moet omdat het moederboard in z’n geheel vervangen moet worden. Ik heb daarom een houdertje bedacht die je eenvoudig inplugt, waar je vervolgens een USB-kabel in kan klikken. Met de LockBlocks kun je op die manier probleemloos je USB-kabel inpluggen zonder dat je camera beschadigingen oploopt.” LockBlocks zijn beschikbaar voor de Canon 5D Markll t/m MarkIV en voor Nikon D800(e) D810 en D850 camera’s. Daarnaast werk Joost nog aan een innovatie om verlichting te verduurzamen. Volg de Facebook pagina van Joost om op de hoogte te blijven van dit proces.

LockBlock:

Joost heeft geen blad voor de mond en adviseert daarom geregeld fotostudio’s. “Met name het verbeteren van de workflow en oplossingen verzinnen die heel simpel kunnen zijn, maar voor veel impact kunnen zorgen, is het leukste om te doen. Ik denk dat ik dat vanaf kinds af aan al in mij had.”

OVER DE BINCKHAVEN

Voor een eerdere werkgever werkte Joost al in de Binckhaven. Het was toen de eerste keer dat hij in het gebied kwam: “Je ging wel eens langs de PIP en BINCK36, maar verder kwam je niet. Als ik het gebied vergelijk met een aantal jaar terug, vind ik dat het wel is opgeknapt. Door de combinatie van het grimmige, rauwe en de bedrijven die je hier nooit weg zult krijgen, vind ik het een fantastisch gebied. Als het hier avond begint te worden, dan verwacht je soms zo een illegale straatrace. Ik hoop dan ook dat het gebied niet te veel ‘jasje dasje’ wordt. Ik ben daar een beetje allergisch voor. In het verleden heb ik veel andere startup-gebouwen gefotografeerd en wat opvalt is dat er overal dezelfde spullen staan. Maak er juist je eigen plek van!”

Voor Apollo 14 zat Joost met zijn studio in een anti-kraakpand. “Ik zat daar met vele andere ondernemers. Op den duur heb ik ervoor gekozen om een eigen unit te huren, wat best spannend kan zijn. Het is best een grote stap om een ruimte te huren, maar het is wel je visitekaartje naar je klanten. Ik zou het daarom ook zeker andere jonge ondernemers aanraden om die stap durven te zetten!” En Joost zou Joost niet zijn door daad bij zijn woord te voegen. Inmiddels heeft hij namelijk ook andere jongens uit het voormalige kraakpand overgehaald om een unit te huren in Apollo 14. Ben jij ook nog op zoek naar een fijne en inspirerende werkplek? Neem een kijkje op de website van Apollo 14 voor meer informatie!

Nieuwsgierig of Joost met Studio-Oost ook jou kan helpen, op wat voor gebied dan ook? Bekijk dan de website en neem contact op! Daarnaast geeft Joost vanuit zijn unit in Apollo 14 gratis prints weg! Kom jij ook langs?

Terug naar overzicht