Zeven jaar geleden begon het avontuur van #Binckie Jeroen van Ditmarsch, mede oprichter van bierbrouwerij Kompaan. Met een zelfgebouwde bierinstallatie begon Jeroen samen met zijn kompaan Jasper Langbroek te experimenteren met speciaalbier. Binnen drie jaar tijd groeide het team van Kompaan naar twintig werknemers en in 2017 won Kompaan met haar Imperial Stout de award voor het Beste Bier van Nederland. Wat is het verhaal achter het succes van deze Haagse Brouwers? Lees het hier!

VAN MOERWIJK NAAR BINCKHAVEN

Vanuit interesse in bier probeerden de vrienden in de keuken van Jeroen speciaalbieren te brouwen. Na drie brouwsels vond de vrouw van Jeroen het wel welletjes, dus weken Jeroen en Jasper uit naar een oude school in Moerwijk. Daar bouwde het duo een brouwinstallatie om verder te experimenteren en speciaalbier te brouwen. Deze bieren van Kompaan waren erg in trek, want na enige tijd werd zelfs de school in Moerwijk te klein om de grote hoeveelheden bier te brouwen en op te slaan. Bij bevriende brouwers in Nederland en Duitsland werd daarom capaciteit gehuurd om de recepturen op grote schaal te brouwen. Wanneer Jeroen met Sabrina Lindemann in aanraking komt voor de ontwikkeling van de Binckse Belofte, vertelt hij haar over het ruimtegebrek in Moerwijk: “Sabrina stelde ons daarom een ruimte voor in de Besturing in de Binckhaven. Dat was op dat moment perfect!”

Jeroen vertelt dat hij en Jasper altijd al de droom hebben gehad om een eigen proeflokaal te beginnen met een grote schuifdeur naar de brouwerij. Eenmaal in de Binckhaven gesetteld, leek deze droom snel in vervulling te kunnen gaan: ”Bij de bezichtiging van het pand aan de Saturnusstraat 55, wisten we gelijk dat dit pand ideaal voor ons zou zijn. Vooral het aanzicht van de betoncentrale was voor ons het mooiste uitzicht ever! Uiteindelijk heeft de gemeente Den Haag er voor een groot deel voor gezorgd, dat we in dat pand een brouwerij én bar op één adres konden realiseren.”

DE BAR

In augustus 2015 is de bar, met uitzicht op de brouwketels, geopend: “We vonden het belangrijk om de bar als eerste af te hebben om gasten te kunnen ontvangen. Niet alleen voor mensen die een biertje wilden drinken, maar ook voor horeca klanten die hun personeel kennis wilden laten maken met speciaalbier.” Volgens Jeroen vonden de bezoekers van de bar het in eerste instantie nog wel eens een grote stap om vanuit de stad Kompaan te bezoeken: “Want ja, de Binckhorst, daar kom je toch nooit?”
Eenmaal aangekomen in het proeflokaal was iedereen enthousiast over de toffe locatie en hoe goed het merk Kompaan bij de omgeving past. Het winnen van het Beste Bier van Nederland in 2017 bracht gasten van over de hele wereld met zich mee. Jeroen merkt op dat veel gasten van Kompaan er een dagje uit van maken. De award bracht ook ander internationaal succes met zich mee: “Importeurs hebben Kompaan ook opgepikt. Plannen om naar Vietnam, de Filipijnen, China en Cambodja te exporteren, zijn al in volle gang!”

CIRCULAIRE ECONOMIE

Het laten groeien van de brouwerij is niet de enige ambitie van Kompaan. Jeroen legt uit: “We zijn samen met Gerko Brouwer van circulaire zaken bij de gemeente Den Haag aan het kijken, waarvoor we bijvoorbeeld de bierbostel (restproduct van een bierbrouwerij) nog meer voor kunnen gebruiken dan alleen als ingrediënt voor brood. Ook zonnepanelen, om de brouwerij van eigen energie te kunnen voorzien, is een ambitie waar we aan willen werken.”

JEROEN OVER DE BINCKHAVEN

“Zelfs als Hagenaar kwam ik nooit in dit gebied, ik reed niet eens over de Binckhorstlaan. Door de Besturing leerden we dit gebied kennen en zag ik alle mogelijkheden van de Binckhaven” zegt Jeroen. Bovendien heeft Jeroen de afgelopen jaren veel zien veranderen in de Binckhaven. Deze veranderingen hebben ook voor de Kompaan veel opgeleverd. Jeroen licht dit toe: “De Saturnuskade is bijvoorbeeld onwijs opgeknapt. Waar de kade ’s avonds voorheen vaak werd afgesloten, is het nu een toegankelijke kade geworden.”

Jeroen omschrijft de Binckhaven als een rauw, stoer gebied dat in ontwikkeling is en vooral jonge ondernemers aantrekt. Hij kijkt positief tegen de woningplannen aan en ziet de bar van Kompaan als toekomstige ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt: “Tot nu toe is ondanks de veranderingen de identiteit van het gebied in tact gebleven en ik hoop dat dit ook zo zal blijven.”

Met de komst van de woningen hoopt Jeroen dat het openbaar vervoer in het gebied ook verbeterd gaat worden: “Vooral in de avonden en de weekenden is onze bar voor gasten moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. We hopen dat de gemeente Den Haag de komende jaren ook hier in wil investeren.” Naast alle huidige plannen heeft Jeroen nog meer ideeën voor de Binckhaven. Zo vindt hij een foodhall een leuke toevoeging voor het gebied: “Een foodhall is laagdrempelig, waar je zomaar langs kunt gaan zonder te reserveren en het trekt mensen naar een gebied zoals de Binckhaven.”

KOM NAAR DE #BINCKIEBORREL

Kompaan brengt binnenkort weer twee nieuwe winterbieren uit. Kom 25 januari naar de eerste #Binckieborrel om deze winterbieren te proeven! Wil je op de hoogte blijven van alle events en de lancering van bijvoorbeeld het nieuwe lente bier bij Kompaan? Volg dan hun Facebookpagina

Terug naar overzicht