Slechts enkele weken geleden gingen de deuren open van Glaswerk: een nieuwe horecagelegenheid in de Binckhorst. Het prachtig verbouwde pand naast Capriole heeft een terras op de kade en een relaxt terras aan de zijkant van het pand. Wij schoven aan tafel met #binckies Mark van den Broek, Mandy Vink en Bas Hoog om meer te weten te komen over deze nieuwe aanwinst voor het gebied dat door een Spaanse food blogger uit Madrid al werd omschreven als een ‘secrid place with magical food’. Lees meer over het ontstaan en de bijzondere keuken van Glaswerk in dit artikel!

WIJNBAR ANNEX RESTAURANT

De ambitie om nieuwe horeca neer te zetten in de Binckhorst was er al langer bij Mark en zijn compagnons. De locatie was inmiddels ook al duidelijk, het zou in het pand moeten gebeuren dat Mark jaren geleden had gekocht in de Fokkerhaven, wat ook dienstdoet als kantoor voor zijn bedrijf Suited Concepts. Terwijl Mark en zijn partners alles regelden in en om het pand, zoals de contracten, vergunningen en verbouwingen, werd Mark’s schoonzus Mandy aangetrokken om zich te ontfermen over de inhoudelijke kant van de wijnbar. Mandy komt uit een echte horecafamilie en runt al sinds jongs af aan het Bliss hotel en twee restaurants (Restaurant Chocolat en Eethuys 1535) in Breda: “14 jaar geleden ben ik daarmee begonnen, ik was nog erg jong en werd echt in het diepe gegooid maar zou niets anders meer willen doen.”

Met haar jarenlange ervaring in de horeca heeft Mandy het bedrijf ‘De Horecamakers’ opgestart. Vanuit hier ging zij dan ook op zoek naar het personeel dat deel uit zou gaan maken van de Glaswerk familie. Zo kwam Bas bij haar op gesprek voor de positie van Chefkok. Hij bracht een indrukwekkend CV mee met maar liefst 16 jaar ervaring bij onder andere Seinpost (Scheveningen), Niven (Rijswijk), Crème Crue (Rijswijk) en Fred (Rotterdam). Waar Glaswerk in eerste instantie echt bedoeld was als wijnbar waar je ook een hapje kon eten, werd met de komst van Bas de samensmelting van wijnbar en restaurant snel gemaakt. Mark en Mandy zeggen: “Het soort eten dat we wilde gaan serveren was nog niet helemaal duidelijk. Sterker nog, het was eigenlijk het grootste vraagteken. Achteraf gezien is het dus heel fijn dat Bas bij ons is gekomen.”

Glaswerk wil op korte termijn ook een glazen kas naast het pand plaatsen, die dan echt de functie van wijnbar met kleine hapjes zal krijgen en waar gezellig geborreld kan worden.

Dan krijg je dus Restaurant Glaswerk in het pand en Wine & foodbar Glaswerk in de kas. Binnenkort kun je apart reserveren voor een borrel of diner, maar je kunt ook gewoon binnenlopen zonder reservering. “Er is veel aanloop en dat willen we ook graag zo houden, dat is ook leuk toch? De meeste gasten komen nu uit Voorburg en Rijswijk en we hebben inmiddels al een mooi groepje vaste gasten die al meerdere malen zijn komen eten. Daar zijn we natuurlijk heel trots op!” zegt Mandy.

Er zijn nog meer plannen om Glaswerk verder uit te breiden, zo zijn er ideeën om in de zaal boven een aparte keuken neer te zetten waar Bas live gaat koken voor kleine groepen. Houd de Facebook pagina dus goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen!

DE KEUKEN VAN BAS

Bas is heel duidelijk over waarom hij graag bij Glaswerk wilde komen werken. Hij vindt dat Den Haag iets nodig heeft én iets bijzonders verdient. Ondanks het feit dat Bas er nu niet meer woont, is hij nog altijd Hagenees in hart en nieren. Bij Glaswerk wil Bas dan ook iets neerzetten dat onderscheidend is en waarvoor mensen de moeite willen nemen om te komen. Of dat nu uit het Haagse centrum is of ver daarbuiten. Zo zegt Mark “Je gaat hier één keer naartoe voor het leuke plekje, maar je komt terug voor het heerlijke eten.”

“Ik heb de laatste drie jaar in een pop-up restaurant gewerkt in Delft waar ook veel banketten georganiseerd werden en daar ben ik niet voor geboren. Daar ben ik heel eerlijk in. Dat is eigenlijk hier nu eigenlijk ook de grap, mensen komen zonder verwachting bij Glaswerk binnen, zien een tof interieur en worden vervolgens omvergeblazen worden door de ervaring.” zegt Bas. Met de komst van Glaswerk waar hij de creatieve vrijheid krijgt om te doen waar hij het beste in is én dat op goede reisafstand is van thuis, werd een gouden combinatie gecreëerd waar de Binckhorst trots op mag zijn.

“Soms heb je een beetje geluk. Als Bas er niet was geweest zou de kaart er toch heel anders hebben uitgezien.” merkt Mark lachend op. “Waar we zelf nog wel eens mee willen beslissen over wat er op de kaart moet komen, merken we steeds meer dat we Bas eigenlijk de vrije hand moeten geven want daar komen de meest bijzondere en creatieve gerechten uit. Op de Caballero Fabriek vond ik het altijd fijn om met creatieve mensen te werken en dat is nu nog steeds zo.”

SAMENWERKINGEN IN HET GEBIED

Mark kent het gebied als geen ander en vindt het ook belangrijk dat de bedrijven elkaar steunen waar dat mogelijk is. Dat is ook de reden dat er een aantal lokale producten te vinden zijn. Zo komt de koffie die ze bij Glaswerk serveren van buurman Capriole, zit het bier van Kompaan op de tap en is de gin die ze schenken van Hermit. Binnenkort gaan ze praten met de Haagse Zwam aan wie ze hun koffiedik afstaan. Annelies Goedbloed kweekt namelijk zwammen op koffiedik en ze zouden het fantastisch vinden als Bas die weer kan integreren in zijn culinaire creaties. Een mooi voorbeeld van circulaire economie in het gebied.

EEN FEEST VAN SMAAK

We konden natuurlijk niet alleen praten over Glaswerk, maar we moesten het ook ervaren. Er staan een paar geweldige wijnen op de kaart (ook de huiswijn is een aanrader!) en Bas serveerde ons 3 gerechtjes van de gunstig geprijsde menukaart. Waaronder de handgesneden tartaar van diamanthaas met een emulsie gemaakt van eiwit en gerookte vanille olie. Bas licht het gerecht als volgt toe: “Ik creëer graag gerechten op basis van producten die ik ‘over heb’. Als ik bijvoorbeeld vanille gebruikte voor gerechten dan hield ik de stokjes over. Die ben ik gaan sparen en heb ik in de olie gezet. Later vond ik rooksnippers en die heb ik toen toegevoegd aan de vanilleolie wat dus ook heel lekker bleek te zijn.”

Verder hebben we genoten van de ‘Zeebaars & coquille’ verstopt onder koolrabi, frisse groene appel en Oost-indische kers en als dessert kregen we de ‘Vanille’ met macadamia noten, gezouten caramel en typische Haagse Hopjes. Bas zegt het volgende over zijn creaties: “Ik hou helemaal niet van ‘figuurzagen’ als het gaat om eten, waarbij alles netjes in vormpjes wordt gedaan, daar zit helemaal geen gevoel in. Ik doe hier mijn eigen ding en dat wordt heel goed ontvangen.” Wij zijn het hier helemaal mee eens. Het waren stuk voor stuk verassende en biologische gerechten waar wij graag nog een keer voor teruggaan.

Wil jij ook genieten van een relaxte sfeer, heerlijke wijn en betaalbare zalige creaties van Bas? Dan kun je Glaswerk vinden achter de Fokker Terminal op de Fokkerkade. Heb je een boot? Dan kun je ook via de trekvliet naar de Fokkerhaven varen en bij het terras uitstappen.

Adres: Fokkerkade 14 in Den Haag, reserveren kan ook online! Bekijk hier de website van Glaswerk Den Haag.

Terug naar overzicht