Op woensdag 29 november is de Saturnuskade feestelijk geopend door wethouder Boudewijn Revis. De vernieuwde kade geeft een forse impuls aan de Binckhaven.

SATURNUSKADE

De Binckhaven biedt volop kansen om de Haagse economie te versterken en te verbreden. Investeringen in de buitenruimte moet het voor huidige ondernemers in het gebied aantrekkelijker maken om door te groeien en het voor start-ups aantrekkelijk maken om zich hier te vestigen.

De gemeente hoopt de Binckhaven aantrekkelijker te maken door de kades en het water meer zichtbaar te maken voor het grotere publiek. Er is daarom gekozen voor natuurstenen keien en stelconplaten, zodat het aansluit bij de stoere en rauwe uitstraling van het gebied. Het is de bedoeling dat de kade flexibel kan worden ingezet, onder andere voor terrassen van horecagelegenheden, werkruimte voor de bedrijven, als recreatiegebied voor wandelaars & fietsers maar ook voor toekomstige festivals.

Tot op heden had de kade, waar onder andere de Kompaan en de Besturing gevestigd zijn, nog geen naam. Wel werd de kade in de volksmond vaak Saturnuskade genoemd. Tijdens de opening heeft wethouder Revis van BSKB (Binnenstad, Stadsontwikkeling, Kerngebieden en Buitenruimte) de kade officieel voorzien van de naam Saturnuskade met een bijbehorend straatnaambord.

RECREATIEF GEBRUIK

De Saturnuskade zal een openbaar verblijfs- en voetgangersgebied worden. Door het planten van bomen langs de kade krijgt de Binckhaven meer groen. Ook zijn er banken geplaatst op de kade, zodat bewoners en mensen die in het gebied werken kunnen ontspannen langs het water en wandelaars en fietsers kunnen recreëren. Om de levendige haven compleet te maken, zal er in de toekomst een op- en afstapplek komen voor rondvaartorganisaties. Daarnaast zal het voor recreantenboten mogelijk zijn om aan te meren voor een aantal uur.

VERLICHTING BAM KRANEN

Om de kade ook in de avond sfeer en kleur mee te geven, worden de hijskranen aan de overkant van de Saturnuskade uitgelicht. Hiervoor heeft Frank Immerzeel van Starling Structures contact gezocht met Primo Exposures. Marco de Boer en zijn team richten zich op creatieve buitenverlichting in binnen- en buitenland, dus de perfecte partij voor het project.

In goed overleg met BAM en de gemeente is er besloten om de BAM kranen allebei met 7 ledstralers te belichten. Op deze manier wordt het industriële karakter van de Binckhaven in de avond extra uitgelicht. Primo Exposures is trots om aan het project te hebben deelgenomen, Marco zegt: “Wij zijn geen onbekende in het gebied, in 1996 paste wij als eerst kleur toe op gebouwen met verlichting, in dit geval op het voormalige International Criminal Court.”

Tijdens de opening heeft Wethouder Revis op passende wijze een signaal afgegeven waarbij de verlichting van de BAM kranen werd onthuld. Vanaf nu zullen de kranen elke avond verlicht blijven.

Terug naar overzicht