Niet alleen de #Binckies, die een bedrijf hebben en werken in de Binckhaven, zorgen voor de sfeer & uitstraling van het gebied. Achter de schermen werken de #gemeentebinckies hard aan ontwikkelingen en verbeteringen in het gebied. Wij laten deze #gemeentebinckies aan het woord om meer te weten te komen over hun betrokkenheid in het gebied!

De eerste #gemeentebinckie in deze reeks is Erik van der Rijt, teammanager Stedelijke Economie. Erik is in 2008 begonnen als trainee bij de gemeente en via verschillende functies bij met name de afdeling Economie is hij drie jaar geleden toegetreden tot het MT van deze afdeling. Daarvoor bouwde hij vijf jaar aan de ontwikkeling van het veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD), wat de nodige overeenkomsten kent met het opbouwen van het Haagse startup programma Impact Economy. Als manager Stedelijke Economie is Erik verantwoordelijk voor dit programma en draagt hij de afgelopen jaren zijn steentje bij aan een bruisend klimaat voor innovatieve ondernemers in Den Haag. Hoe pakt hij dit aan en wat vindt hij hier in belangrijk? We spraken hem hier uitgebreid over.

HET HAAGSE VESTIGINGSKLIMAAT VOOR STARTUPS

Erik merkte op dat tot drie jaar geleden, Den Haag niet tot nauwelijks voor kwam op de kaart van steden die beschikken over een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor startups en scale-ups. Volgens hem zou een ongewijzigde situatie negatief uit pakken voor de economische concurrentiekracht van Den Haag in het algemeen en haar vestigingsklimaat voor bedrijven in het bijzonder. Hij vertelt: “Het zijn juist ook de gevestigde en grote bedrijven, waaronder de voormalige staatsbedrijven in Den Haag, die al jaren aangeven dat een dynamisch, innovatief en jong ondernemersklimaat werd gemist. We mogen trots zijn op het kwalitatief hoogwaardige vestigingsklimaat in onze stad, maar alleen het enigszins elitaire hoogwaardige klimaat op residentie-niveau is niet meer genoeg. Onze bestaande grote bedrijven misten dynamiek, vernieuwing en innovatiekracht.” 

Naast de bestaande bedrijven is een aantrekkelijk startup klimaat volgens Erik ook van levensbelang voor het aantrekken en vooral behouden van de nieuwe generatie innovatieve bedrijven. Tijdens het interview geeft hij aan: “Jonge creatieve ondernemers van vandaag kijken naar andere vestigingsvoorwaarden dan bedrijven in de jaren negentig. Zo eisen zij een dynamische en innovatieve omgeving met ruimte voor experiment. Bij voorkeur in een creatief-industriële omgeving.” Erik zag door zijn werkzaamheden bij de afdeling Economie dat Den Haag op deze punten tekort schoot en het daarom te vaak aflegde tegen andere grote steden, die wel over een sterk startup klimaat beschikten, zoals Amsterdam en Rotterdam.

HET BELANG VAN EEN FYSIEKE PLEK: DE BINCKHAVEN

Volgens Erik heeft Den Haag bijna geen plekken meer met een rauwe industriële uitstraling. Terwijl dat volgens hem de omgeving is waar creatieve en innovatieve ondernemers zich thuis voelen: “Maar we hebben wel de Binckhorst en de Binckhaven in het bijzonder. Daar moeten we als stad dan ook ongelooflijk zuinig op zijn. De Binckhaven heeft alles om uit te groeien tot dé startup hub van Den Haag, het uithangbord van de Haagse startup scène.” Erik somt op wat de Binckhaven volgens hem zo’n prachtige plek maakt voor innovatieve en creatieve ondernemers: “De Binckhaven wordt gedragen door een prachtig icoon namelijk de Caballero fabriek waar tweehonderd creatieve bedrijfjes zijn gevestigd. Maar ook broedplaats de Besturing, brouwerij Kompaan, het innovatieve bedrijf Secrid (een voorbeeld voor alle Haagse scale-ups), de sociale onderneming Greenfox en hip restaurant Mama Kelly maken het schiereiland tot een dynamisch gebied met echt een uniek karakter. En dan is de Binckhaven ook nog een schiereiland in een binnenstedelijke haven tegen zo’n prachtig rauw decor met de onlangs aangelichte BAM kranen.”

De Saturnusstraat is volgens Erik de ruggengraat van de startup hub die het gebied verbindt. De uitgangspositie van Binckhaven is dus volgens hem al fantastisch om uit te groeien tot een bruisend startup gebied, maar er was één groot probleem: “Er was geen vierkante meter beschikbaar voor nieuwe startups en die zou er de komende jaren ook niet komen. Hier kan de gemeente écht het verschil maken. We steken onze nek uit en investeren in Apollo 14, een nieuw startuppand in Binckhaven dat in maart 2018 opent. Daar was wel enige vasthoudendheid voor nodig en ik ben er trots op dat we als gemeente durf hebben getoond en deze investering in het gebied doen.”

DE TOEKOMST VAN DE BINCKHAVEN

Erik heeft als doel om de hele Saturnusstraat in de Binckhaven tot één bruisend geheel te maken, vol creatieve en innovatieve ondernemers. Het zijn de genoemde partijen en de talloze ondernemers die dat doen en die het gebied tot een succes zullen maken. Wij moeten er voor zorgen dat we daarbij helpen en er zoveel als mogelijk toe bijdragen dat Binckhaven een gebied wordt waar mensen graag samenkomen, werken, ontmoeten en experimenteren. Als laatste wil Erik graag nog het volgende kwijt: “Ons ultieme doel is om innovatief ondernemerschap en het DNA van Den Haag in Binckhaven te laten samensmelten. In Den Haag wordt al meer dan 100 jaar gewerkt aan een betere wereld. En vandaag de dag werken iedere dag tienduizenden mensen in onze stad aan het tackelen van zogeheten global challenges. Op geen enkele andere plek gaan ‘Doing good and doing business’ zo natuurlijk samen als in Den Haag. Dit noemen we de Impact Economy. En Binckhaven wordt hier het uithangbord van. Werken aan innovaties voor een betere wereld gebeurt hier. Ik denk dan ook dat over een paar jaar impactbedrijfjes zich zullen verdringen om een plekje op de Binckhaven te bemachtigen.”

 

Credits foto: B. Bloom
Terug naar overzicht