Het duurt nog ruim een jaar voordat de werkzaamheden voor Frank is een Binck beginnen. Om te voorkomen dat Kavel 1 onnodig lang braak ligt, werd ‘Bincklab’ bedacht dat ideeën heeft verzameld voor de tijdelijke invulling van het terrein.

”Het liefst willen we deze zomer al benutten om op het terrein iets te doen”, vertelt Wout van der Heijden. Hij is van Volq dat samen met De Collectie en KWIK Bincklab runt, een participatieproject in opdracht van Stebru, de ontwikkelaar van Frank is een Binck. Ideeën om ‘iets’ te doen op het terrein, blijken talrijk. In maart heeft Bincklab twee weken lang met een kas op de Kavel gestaan waar mensen hun plannen konden delen. Ook kwamen via social media bruikbare suggesties binnen. Wout: ”Ik denk dat we wel meer dan honderd ideeën hebben ontvangen die we vervolgens hebben gecategoriseerd waarna we drie concepten hebben gepresenteerd”. Daar past vrijwel elk idee ergens wel bij en dat is precies de bedoeling van het project dat zoveel mogelijk mensen ‘ownership’ wil geven over een gebied dat de komende jaren moet uitgroeien tot een plek waar iedereen graag komt. ”Van de drie concepten lijken ‘Dorp’ en ‘365-graden programmering’ me het meest haalbaar. Voor het derde, een stadslaboratorium waar proeven kunnen worden gedaan, heb je een langere voorbereidingstijd nodig, als je dat serieus wilt doen”.

 

HAALBAARHEID

De twee concepten die Wout haalbaar acht, kunnen volgens hem complementair zijn. Zo staat het tijdelijke duurzame ‘Dorp’ dat zou worden gebouwd van restmaterialen niet in de weg dat er het hele jaar door activiteiten worden georganiseerd (365-graden). Eenieder die op het terrein iets wil organiseren, zou in dat scenario gebruik kunnen maken van een ‘basisinfrastructuur’ voor festivals. Wout: ”Dat kan een kamermuziekfestival zijn voor 200 man, maar ook Kompaan wil er bijvoorbeeld een groot Bier en Braad Festival organiseren. Dan heb je het ineens over 6000 man. Er was ook iemand die voorstelde in de winter een schaatsbaan op het terrein aan te leggen. In zichzelf is dat onvoldoende, maar als het onderdeel zou zijn van een groot winterfestival zou het weer heel mooi passen”. Wat er van alle plannen terechtkomt, moet de komende maanden duidelijk worden. Als het aan Wout ligt, gaat in elk geval het dorp-plan op enige manier door, mits ‘vergunbaar en financierbaar’. Daar zou dan ook een overnachting in een pop-up-hotel kunnen worden georganiseerd, als onderdeel van een ‘arrangement om te ervaren hoe het is om wakker te worden in de Binckhaven’. Ofschoon dat nog heel wat voeten in de aarde heeft , gaat Wout er vanuit dat Bincklab wel wat voor elkaar krijgt. ”In Leiden hebben we iets vergelijkbaars gedaan met De Buurt bij Centraal Station. Die bedachten we in april, in juni was het er”.

Meer informatie over Kavel 1 en Bincklab vind je hier en hier. Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het Binckhorst Magazine. Aanmelden? Dat kan hier!

Terug naar overzicht