Naast de Caballero Fabriek, BINK 36 en Apollo 14 is ook De Besturing in de Binckhaven een iconische verzamelplaats voor creatievelingen. Moniek Ellen en Tim Heijmans vestigden hun ontwerpbureau WE-ARE-AMP zo’n zes jaar terug in De Besturing en sinds februari 2017 is deze Stichting trotse eigenaar geworden van het pand. De Besturing is daarmee de eerste culturele broedplaats waarbij de makers het zelf voor het zeggen hebben. Daarbij brainstormen Moniek en Tim samen met de gemeente over de identiteit van Binckhaven en werken ze nauw samen met ImpactCity. Zo ontwierpen ze eerder de vlaggen van het Impact Startup Fest en creëerden in opdracht van OpTrek het Binckhorst lettertype. Wat vinden zij van de Binckhaven en kunnen ze al iets vertellen over de toekomstplannen van De Besturing? Moniek en Tim gaven tijdens een interview uitgebreid antwoord op alle vragen.

DE REIS VAN WE ARE AMP

Op de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem (ArtEZ) leerden Moniek en Tim elkaar kennen. Nadat ze afstudeerden als grafisch ontwerpers maakte het stel een reis naar Californië. Vol inspiratie keerden zij terug en richtten ze samen ontwerpbureau WE-ARE-AMP op. Moniek en Tim settelden zich in Rotterdam, omdat het een interessante plek leek om als ontwerper te starten. Vanuit huis werkten ze aan kleine klussen en vulden het portfolio van WE-ARE-AMP aan.

Ondertussen stond de Besturing in de Binckhaven op ‘losse schroeven’. De Besturing was op dat moment nog een pand in bruikleen van de gemeente met een antikraak uitstraling. De gemeente Den Haag wilde dat De Besturing zichtbaarder zou worden. Een bevriende architecte, die toentertijd in de Besturing zat, was hiervan op de hoogte en kende nog twee grafisch ontwerpers, namelijk Moniek en Tim. Tim vertelt: “Martine was een bevriende kennis en belde ons op. Zij legde de vraag bij ons neer om een identiteit te maken voor een pand van een kunstenaars collectief. Dat vonden we super vet!”

Niet lang na het telefoongesprek reisden Moniek en Tim af naar de Binckhaven om een bezoek te brengen aan De Besturing: “We waren totaal overdonderd toen we hier aankwamen, holy shit, wat een te gekke plek.” De ‘founding fathers’ van De Besturing, Tiddo de Ruiter en Dennis Slootweg, stelden voor om WE-ARE-AMP in De Besturing te vestigen tijdens de ontwikkeling van de identiteit van De Besturing. Bovendien klikten Moniek en Tim goed met Tiddo, Dennis en de mentaliteit van De Besturing. Moniek zegt hier nog meer over: “Omdat we niet iedere dag van Rotterdam naar Den Haag wilden reizen, zou een ontwerpstudio in De Besturing voor ons betekenen dat we ook moesten verhuizen naar Den Haag. We waren nog maar één keer eerder in Den Haag geweest, maar we vonden de opdracht zo tof dat we uiteindelijk echt voor de Besturing naar Den Haag zijn verhuisd!“

WE-ARE-AMP vestigde zich in 2012 in De Besturing en vanaf toen ging het keihard met nieuwe ontwerpklussen. Tim licht toe: “In de Binckhaven kom je in zo’n groot netwerk terecht. Den Haag had ook zo’n open karakter in de Art Scene in vergelijking met Rotterdam, dat een grote hoeveelheid klussen onze kant op kwamen.” In zes jaar tijd is zelfs een grote groep vaste opdrachtgevers ontstaan met als gevolg dat WE-ARE-AMP toe is aan personeelsuitbreiding. Moniek zegt hierover: “Het gaat zo goed, dat we een stagiair aan kunnen nemen. Een stagiair geeft ons meer tijd en ruimte voor nieuwe toffe concepten, die vaak veel creativiteit en tijd vragen.”

DE BESTURING

Over de aankoop van De Besturing zeggen Moniek en Tim het volgende: “Het pand kopen was eigenlijk noodzaak, omdat de Binckhorst nu aan het optrekken is en er meer projectontwikkelaars zijn die interesse hebben in de panden in de Binckhaven. De onderhandelingen duurden daarom enige tijd, maar uiteindelijk zijn we met alle gebruikers van De Besturing trotse eigenaren geworden van het pand.” Voor de komende 10 jaar staan er grote veranderingen op de planning. Moniek en Tim geven alvast een tipje van de sluier: “De Besturing heeft plannen gemaakt om het pand te renoveren. Het karakter van De Besturing willen we behouden, maar we willen het pand vooral verduurzamen met bijvoorbeeld kassen op het dak en het installeren van zonnepanelen. Ook zijn we bezig met het installeren van een ‘bar’ zodat de grote ruimtes in De Besturing voor meer doeleinden gebruikt kunnen worden, dan alleen werkruimte en daarmee verhuurd kunnen worden.”

Huurders van De Besturing helpen op dit moment vaak mee met klussen in het pand. Dat is ook één van de huurvoorwaarden. Moniek vertelt hierover: “Alle huurders in De Besturing vormen samen een collectief wat bestaat uit kunstenaars, architecten, fotografen, textielontwerpers en meer. Als community onderhouden we samen het pand en doen we geregeld workshops bij elkaar. Ook betaalt iedereen nagenoeg allemaal dezelfde huur ongeacht het aantal vierkante meters werkruimte. Je kunt er tenslotte niets aan doen dat je voor een talent als metaalbewerking meer werkruimte nodig hebt dan als fotograaf. Zo geeft de Besturing elke gebruiker dezelfde kansen.”

MONIEK EN TIM OVER DE BINCKHAVEN

Toen Moniek en Tim in 2012 in de Binckhaven terecht kwamen, merkten ze dat de Binckhorst nog in een verdomhoekje zat, niemand kwam er. Volgens Moniek en Tim werden er zelfs nog weleens straatraces gehouden. Zij zagen de Binckhaven als een gebied waar alles kon en mocht: “Als je een goed idee had voor de Binckhorst kon je zo je gang gaan. De Binckhorst was echt een vrijplaats. Dit karakter heeft het gebied gelukkig nog enigszins.”

De ontwikkelingen in de Binckhaven gaan volgens Moniek en Tim heel snel. Ze leggen uit: “Creatieve processen vergen veel tijd en in een gebied zoals de Binckhaven moet je soms ruimte bieden om dingen te laten ontstaan. Daarom is er soms wat weerstand bij de ondernemers uit het gebied wanneer de gemeente veranderingen in het gebied snel uitvoert. Uiteindelijk zijn de ontwikkelingen goed voor de Binckhaven geweest, maar het mag wat ons betreft nog wel wat uitgesprokener en stoerder. Het is positief dat gebruikers en ondernemers uit het gebied nu vaker bijeenkomen en we hopen dat dit in de toekomst nog meer gaat gebeuren, zodat een community ontstaat van iedereen uit én voor de Binckhaven. De #Binckieborrel vinden we daarom en goed initiatief voor de community vorming in de Binckhaven.”

Met het ontwikkelen van de identiteit van De Besturing kreeg WE-ARE-AMP meer klanten uit de Binckhaven. Zo ontwierpen ze onlangs de wand van de Boogie Woogie tunnel en werken Moniek en Tim op dit moment onder andere aan een campagne voor het nieuwe lente bier van Kompaan. Benieuwd naar alle projecten van WE-ARE-AMP? Bekijk dan hun website hier!

Terug naar overzicht