Vooruitstrevend ondernemen kan in de Binckhaven! Want de voormalige Reparco hal in de Saturnusstraat krijgt binnenkort een hele andere bestemming dankzij #Binckies Jeroen den Otter en Joeri Fredriks. Over een paar maanden zullen zij daar de deuren van de SurfPoel openen. Waarom kozen deze #Binckies voor de Binckhaven als locatie voor deze primeur in de surfwereld? Hoe zal deze spannende onderneming eruit komen te zien? Lees hier meer over dit bijzondere project.

De jacht naar de perfecte golf

Toen Jeroen opgroeide in Groningen was hij van kinds af aan al in het water te vinden met watersporten zoals zeilen en windsurfen. Na zijn studie in Amsterdam settelde hij zich in 2000 in Den Haag en dat was ook het moment dat hij volledig switchte naar golfsurfen.

Het enthousiasme voor het surfen bracht hij ook over op zijn zoon, die inmiddels 14 is en meedoet aan internationale surfwedstrijden.

Toen de zoon van Jeroen jonger was, was het Joeri die hem surftraining gaf. Joeri ontdekte zijn eigen passie voor surfen zo’n 15 jaar geleden op de Canarische eilanden. Na zijn studie Sportmanagement op de Haagse Hogeschool, is hij nu actief bij zwemschool Hofspetters voor de marketing en financiën. Daarnaast heeft hij ABZee ontwikkeld om kinderen veiliger te leren zwemmen in de zee.

Passie voor watersport hebben ze dus beide en ze besloten om samen surfwedstrijden door heel Nederland te organiseren voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Veel brainstormsessies volgden, op zoek naar nieuwe mogelijkheden om meer en vaker te surfen en zo de vaardigheden te blijven verbeteren. Joeri vertelt: “Op een gegeven moment zagen we een filmpje voorbijkomen van ‘Wave Garden’ in het Baskenland, waar ze een prototype van een kunstmatige golf aan het testen waren. Dat was een hele hype want het was de eerste nieuwe soort kunstmatige golf.”

24/7 Waves

Ongeveer 8 jaar geleden besloten de mannen om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden en serieus aan de slag te gaan. In 2014 werd Stichting Surfpark officieel opgezet. Vanuit Stichting Surfpark zijn zij verder onderzoek gaan doen naar verschillende technologieën om kunstmatige golven te maken. 24/7Waves en het Surfpoel concept zijn de uiteindelijke opvolging van jaren onderzoek. “We hebben allerlei technieken uit verschillende landen met elkaar vergeleken. Hiervoor zijn we o.a. langs gegaan bij de surfparken in Florida (USA) en Wales (UK) en hebben we verschillende surfpark congressen bezocht om ons netwerk uit te bouwen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Voor Joeri was het uiteindelijk zelfs de aanleiding om zijn scriptie te schrijven over dit onderwerp.”

De techniek die zal worden toegepast bij 24/7 wordt mogelijk gemaakt door Steven, beter bekend als de ‘surfprofessor’, die zijn doctoraal heeft gehaald op de TU Delft. “We hebben met hem afgesproken bij een café voor bier en bitterballen. Uiteindelijk hebben we meer dan 3 uur lang over wavepools zitten praten. Hij is daar ook al 10 jaar mee bezig en loopt al heel lang met die passie en kennis rond.”

De techniek die wordt gebruikt voor de SurfPoel is, met haar 149 golven per uur van 1 meter hoog waar je maar liefst 9 seconde op kunt surfen, revolutionair. Het is een première voor deze techniek, naast de 2 reeds bestaande technieken die worden gebruikt om kunstmatige golven te creëren. Jeroen vertelt: “De hele wereld is al tijden gebiologeerd door golven maken, maar die waren vaak gebaseerd op een zwembad. Surfers hebben een ander soort golf nodig.” De golf van 24/7 Waves is geschikt voor zowel beginners als professionals en zelfs wedstrijden, want de sterkte van de golf kan dankzij de nieuwe techniek worden gereguleerd.

“Nederland is waterland en er is ontzettend veel kennis op dit vlak voor onder andere dijken en watermanagement, maar we hebben geen eigen wavepool. TU Delft is betrokken bij elke wavepool ter wereld, dus het is te gek voor woorden dat we er zelf nog geen één hebben. Daar willen we nu dus verandering in brengen, want de behoefte is er wel.” zegt Jeroen.

Vanwege de nieuwe techniek en de testfase, is de fantastische surfgolf in eerste instantie niet voor commercieel gebruik. Maar als je het project financieel ondersteunt via de crowdfunding via getacrowd, word je lid van de 24/7 Waves community en kun je dus wel ritjes maken op de perfecte golf. Naast financiële injecties voor het project zijn Jeroen en Joeri ook op zoek naar samenwerkingen en partnerships met andere bedrijven in de omgeving en ver daarbuiten. “De grote investeringen zoals waterzuivering en de golf installatie kunnen we nu dekken met diverse partnerships en dat is geweldig. Ook deze leveranciers zijn overtuigd van deze techniek en zien 24/7 Waves als een goede testfaciliteit” zegt Jeroen. Joeri vult aan: “We kunnen het nu allemaal snel realiseren en dat maakt het voor die partijen ook interessant!”

Volgens het projectplan zou de hal op 1 november in productie genomen kunnen worden, wellicht loopt het uit naar het begin van 2019, maar de innovatieve surfgolf gaat er hoe dan ook komen. Als het concept eenmaal goed staat, is het doel om de perfect wave ook op andere locaties te realiseren. Niet alleen in Nederland, want er is inmiddels ook al veel interesse vanuit het buitenland, zoals onder andere uit Denemarken.

“In Nederland zijn we in gesprek gegaan met verschillende gemeentes, waaronder de Gemeente Den Haag. Die trajecten gaan natuurlijk vrij traag vanwege ruimtelijke ordening, goedkeuring, etc. Die trajecten laten we lopen maar ondertussen willen we ook echt fysiek een pool neerzetten. Op die manier kunnen we niet alleen laten zien wat we willen en kunnen, maar we kunnen de techniek op deze manier goed gaan testen. Moeten we de bodem aanpassen of kunnen we de techniek tweaken om het nog beter te maken? Daar gaan we na de realisatie van de SurfPoel achter komen.”

BINCKHAVEN

“We hebben eerst gekeken naar het Westland omdat daar veel oude kassen stonden en dat paste ook goed in ons duurzaamheid plaatje. Uiteindelijk kwamen we in gesprek met mensen die de Binckhorst goed kennen. We zijn samen met Mark van den Broek gaan kijken bij de oude verffabriek. Ze waren net te laat voor de RAC hallen, die hadden inmiddels al een andere bestemming.” Op 1 april jl. werd de Reparco hal opgeleverd en enkele dagen daarna lukte het Jeroen en Joeri om een afspraak te maken met beheerders Anna Vastgoed en eigenaren BPD om de hal te bekijken. “We zagen als eerste een vieze hal maar wisten direct dat de oppervlakte en de hoogte perfect waren voor de perfecte golf” lacht Jeroen.

De surfende zoon van Jeroen kwam vroeger regelmatig skaten in de Binckhorst. Voor de bedrukking van de vlaggen voor de Nederlandse surfwedstrijden kwamen ze eerder in de CabFab bij Front Trading en Bedruk het maar, maar verder waren de mannen nog niet echt bekend met het gebied. “Het was eerst echt een industrieterrein waar je naar de Gamma ging of naar de autowasstraat, verder was er nog niet veel. Mijn broer heeft inmiddels zijn dansschool (Mistura Movement) bij MOOOF zitten waardoor ik dat stuk beter heb leren kennen. De architecten Morfis helpen ons ook bij 24/7 Waves, een mooie kruisbestuiving binnen het gebied.” vertelt Joeri enthousiast.

Toen ze eenmaal rond gingen kijken in het gebied, waren ze direct super enthousiast. “We vonden de Binckhaven echt tof! We kunnen hier hopelijk superveel kruisverbanden gaan leggen. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen gaande en je ziet leuke, jonge en creatieve ondernemers bij de CabFab en Apollo 14. Daarnaast vind je er leuke enthousiaste ondernemers zoals de jongens van Kompaan en Mama Kelly. Er zijn een hoop gezellige mensen in een gebied waar heel veel in beweging is.” Jeroen en Joeri hebben ook al gesprekken gehad met The Hague Street Art, die wellicht mooie graphics gaat aanbrengen op de binnenwanden van de hal.

DUURZAAM PROJECT

90% van de materialen zullen ze weer meenemen mochten ze over een paar jaar weggaan uit de Binckhaven. Aangezien duurzaamheid een belangrijk thema is in de surfwereld, houden ze hier zeker rekening mee in deze fase en de verdere ontwikkeling van de SurfPoel en andere concepten. Ze willen gaandeweg ook kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om de faciliteit nog duurzamer te maken: “Als we meer parken willen ontwikkelen is dit ook een belangrijk thema. Daarom hebben we twee mensen in ons team die zich bezighouden met duurzaamheid, die jongens moeten ook aan het werk.” zegt Jeroen met een knipoog.

Wil jij onderdeel uit gaan maken van de surfcommunity voor een paar mooie surfsessies en je naam op de wall of fame hebben bij 24/7 Waves? Dan kun je hier jouw bijdrage doen voor de crowdfunding.

Ben jij een ondernemer die wil bijdragen aan de ontwikkelingen of een partnerschap met Jeroen & Joeri aan wil gaan? Neem dan hier contact met ze op!

Terug naar overzicht