In de hoek van de Caballero Fabriek zit financieel bedrijf NPEX. Voor sommigen wellicht een vreemde eend in de bijt, maar het verhaal van #Binckies Adriaan Hendrikse en Alan van Griethuysen is zeker de moeite waard om te lezen. In de glazen kas die in de unit van NPEX staat, gingen wij in gesprek met de heren. Geen geldwolven, maar juist betrokken mannen met een enorme passie voor de Nederlandse economie, die MKB’ers met innovatieve ideeën willen laten groeien en helpen ontwikkelen. We leerden meer over het bedrijf, de drive achter de business en hun visie op het gebied. In dit artikel vertellen we er alles over!

HET BEDRIJF NPEX

Wat is NPEX nu precies? Adriaan en Alan vertellen het ons: “In een notendop zet NPEX zich als organisatie in voor het financieren van eigen vermogen met behoud van zeggenschap. Het zit tussen crowdfunding en de beurs van Amsterdam in.” Adriaan en Alan leggen uit waarom ze zich met NPEX juist inzetten voor MKB’ers: “Groei realiseren vinden wij het mooiste dat er is. Daarbij zorgt de MKB-branche voor de grootste werkgelegenheid in Nederland. Het is alleen, als relatief kleine onderneming, vreselijk ingewikkeld om 1 à 2 miljoen euro bij elkaar te halen om te kunnen groeien. Na inzet van eigen kapitaal, eventueel in combinatie met geld van familie en informals, zijn er weinig mogelijkheden op het gebied van financiering. De banken gaan tenslotte allemaal op slot. Met NPEX zien we daarom de noodzaak om deze groep MKB’ers te helpen groeien. ”

NPEX zelf is nog relatief jong. Het huidige businessmodel werd in 2013 en 2014 ontwikkeld en het jaar erna noemen zij zelf ‘het jaar van de evangelie’. Alan zegt: “We hebben meer dan 500 bijeenkomsten door het hele land bijgewoond. Het is logisch dat NPEX nog moet groeien en dat we hard moeten werken aan onze naamsbekendheid.” Wel hebben de heren een internationale ambitie: “We willen eerst zorgen dat NPEX hier goed staat, als een sterke fundering. Daarna willen zeker ook over de grens kijken.”

Op een soort platform à la marktplaats kunnen ondernemers en beleggers elkaar vinden. Adriaan legt uit: “We hebben alle tussenpersonen eruit gehaald en zorgen dat ondernemers en beleggers direct met elkaar in contact komen. Daarbij vinden we het belangrijk om de beleggers mee te nemen in de reis van de ondernemer, om hem/haar zo een ambassadeur te maken van het bedrijf. Dit komt ook ten goede bij eventuele nieuwe financiering.” Wat wellicht het belangrijkste is; de ondernemer kan zelf achter de knoppen blijven zitten. “Als een ondernemer op zoek is naar geld en bijvoorbeeld terecht komt bij een informal (vermogende particulieren die eigen geld in ondernemingen investeren), wil deze vaak meebeslissen in de organisatie. Met private equity bedrijven is dat net zo. Wij hebben gemerkt dat ondernemers op zoek zijn naar het geld maar geen zin hebben in de bemoeienis er omheen. Ze willen het stuur niet uit handen geven,” vertelt Adriaan.

Adriaan en Alan willen zich ook met hun persoonlijke aanpak van banken onderscheiden: “Via de telefoon proosten met een glaasje wijn bij een succesvolle deal op een donderdagavond, is iets wat we graag willen blijven doen! We willen het persoonlijk houden en betrokken zijn.”

ONDERNEMERS EN BELEGGERS

Middelgrote ondernemers kunnen dus bij NPEX terecht voor een groeifinanciering. “Ondernemers kunnen via ons obligaties (leningen) of aandelen uitgeven, vanaf 1 miljoen euro en hoger. Dat principe is niet nieuw, maar voor middelgrote ondernemingen in Nederland is dat wél nieuw. Het was én is een gat in de markt.” zegt Alan.

Adriaan vervolgt: “We zijn wel streng aan de poort. Het bedrijf van de ondernemer moet minimaal 3 jaar bestaan, 1 jaar winstgevend zijn en een goede organisatie hebben. Dit wordt bepaald aan de hand van een rapport opgemaakt door onafhankelijke Corporate Finance partijen, zoals Deloitte, BDO en YES Corporate Finance, die het bedrijf helemaal doorlichten op financieel gebied.” Naar aanleiding van dat rapport wordt er een prospectus gemaakt die getoond kan worden aan potentiële beleggers. Dit rapport zorgt er ook voor dat ondernemers gedwongen naar hun organisatie moeten kijken, waardoor ze vaak kwalitatief beter worden. Vervolgens kunnen particuliere beleggers vanaf €1.000,- obligaties kopen.

NPEX organiseert ook één keer per jaar een beleggersbijeenkomst waar de ondernemers aan hun beleggers de hoogte-en dieptepunten van dat jaar presenteren en vertellen wat er precies met het geld gedaan is. Alan voegt daar aan toe: “Bovendien moeten ondernemers elke drie maanden een update van de ontwikkelingen geven aan de beleggers.”

Bij NPEX is in principe iedereen welkom, maar Impact ondernemers zorgen voor extra energie en passie bij de mannen. Alan vertelt enthousiast: “Impact is mooi en gaaf! Een van onze klanten, ‘Bob’s autowas’, heeft bijvoorbeeld werknemers in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. Met zijn verhalen kun je zo een boek schrijven!”

WAAROM DE CABALLERO FABRIEK?

In eerste instantie werd NPEX niet toegelaten in de CabFab, want ze pasten niet direct in het plaatje van creatieve & innovatieve ondernemers. Maar na een pitch kregen zij toch een unit toegewezen. Ze groeiden vrij snel en in de tweede fase van de CabFab verbouwing is het bedrijf naar de huidige unit met uitzicht op de haven verhuisd. Alan licht toe: “Iedereen die bij ons op bezoek komt ziet al die bedrijvigheid en stuiteren van de energie tegen de tijd dat ze bij onze unit zijn. Het is één en al ondernemerschap.” Adriaan gaat verder: “De sfeer in de CabFab is geweldig, dat komt deels door de transparantie en dit mag in het hele gebied worden toegepast. Het zijn allemaal ondernemers die het leuk vinden om met elkaar te praten en samen te werken.”

OVER DE BINCKHAVEN

“Toen we hier kwamen zaten we tussen de autoslopers en autohandelaren. Nu zit er mooie horeca zoals Mama Kelly en Capriole. Ik zou het leuk vinden als er nog meer restaurants komen, zodat er meer plekken komen waar je elkaar kunt ontmoeten. Dat helpt ook in de gunfactor naar elkaar, net zoals in de CabFab. Verder zou ik graag wat meer groen in het gebied willen zien of een parkje.” zegt Adriaan. Er zijn nog wel wat puntjes van kritiek, zo zegt Alan: “Je zit ontzettend dicht bij de uitvalswegen, dat is heel positief. Maar er mag nog wel gewerkt worden aan de verkeerssituatie en het Openbaar Vervoer. Ook het parkeren is nu nog weleens lastig op het terrein. Er zijn steeds meer evenementen waardoor er te weinig parkeerplaatsen zijn. Het gebied groeit en dat merk je. Ik hoop dat de gemeente daar ook naar gaat kijken.”

Ben jij een MKB’er die op zoek is naar financiering om je bedrijf te laten groeien? Of heb je interesse om te investeren in een mooie Nederlandse onderneming? Kijk dan even op de website van NPEX!

Terug naar overzicht