De kans is groot dat je weleens van #Binckie Mark van den Broek hebt gehoord als je al wat langer in de Binckhaven komt. Zijn passie voor het gebied is ontstaan vanuit zijn functie bij de gemeente en vandaag de dag runt hij het bedrijf ‘Suited Concepts’. Hiermee transformeert hij oude en waardevolle gebouwen en geeft hij ze een nieuwe bestemming. Lees mee over de inspanningen van Mark voor de Binckhorst, zijn visie voor de Binckhaven en zijn huidige projecten die voor meer levendigheid en horeca in het gebied gaan zorgen!

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

Zijn liefde voor projectontwikkeling en vastgoedbeheer is Mark met de paplepel ingegoten. Zo heeft zijn grootvader gedurende zijn leven een aantal mooie stukken vastgoed weten op te kopen. Deze panden zitten nog altijd in een familiebedrijf en worden vandaag de dag door Mark en een aantal familieleden beheerd. Voor het familiebedrijf renoveert Mark zo’n 20 panden per jaar in de regio Den Haag.

Niet zo gek dus dat Mark na zijn studie Commerciële Bouwkunde, zijn carrière begon bij een projectontwikkelaar. In 2005 kwam Mark terecht bij de Gemeente Den Haag, waar hij aan de slag ging als vastgoedadviseur. In die rol kreeg hij het dossier van de Caballero Fabriek wat toentertijd eigenlijk niemand wilde hebben. De oude fabriek was nog volledig in ontwikkeling en moest zijn huidige vorm nog krijgen. Mark nam zijn intrek in de CabFab en werd naast zijn andere werkzaamheden bij de gemeente ook de manager van de creatieve fabriek. “De Caballero is een beetje mijn kindje en ik zie Mama Kelly daar nu als een onderdeel van, het blijft voor mij een hele bijzondere plek.” zegt Mark.

In 2010 besloot Mark om de volgende stap te maken en nam afscheid van zijn functie bij de Gemeente Den Haag. Hij richtte Suited Concepts op maar bleef daarnaast als ZZP’er de gemeente ondersteunen bij diverse projecten en ontwikkelingen. Zo bleef Mark ook tot 2016 aan als interim CabFab manager.

SUITED CONCEPTS

In het jaar van de oprichting van zijn eigen bedrijf, schreef Mark al een plan voor de Fokkerhaven en later heeft hij de huidige panden bij de haven kunnen opkopen om deze een nieuwe bestemming te geven. “Ik heb veel geluk gehad. De huidige Fokkerhaven was nog een gebied waar niemand durfde te komen. Het stond vol met woonwagens met honden en tweedehands autodealers waar niemand naar terug had durven gaan als er iets mis was met de auto.” vertelt Mark lachend. In eerste instantie wilde Mark in één van de panden een mini creatieve hub maken, waar 5 units in zouden komen. De voorbereidingen waren al in volle gang toen hij in gesprek kwam met Pascal Ultee die een beter idee had voor de bestemming van het pand. Niet veel later opende Capriole Café dan ook haar deuren in de Fokkerhaven.

De Fokkerhaven maakte eigenlijk geen onderdeel uit van het plan, maar aangezien er water gecompenseerd moest worden voor het versmallen van de Neherkade, leek dit de perfecte gelegenheid en locatie. De Fokkerhaven is afgelopen drie jaar geleden opgeknapt en biedt nu ook de mogelijkheid voor bezoekers om met de boot aan te meren. Heb je zelf geen bootje? Dan kun je dankzij de samenwerking met het ’t Vaarhuys, zelf een elektrische sloep huren bij de Fokkerhaven. Je kunt van daaruit bijvoorbeeld naar het centrum van Den Haag, Delft of naar de Vlietlanden varen.

BINCKHORST & BINCKHAVEN

Mark heeft een passie voor dit bijzondere deel van Den Haag: “Eigenlijk al vanaf de eerste dag dat ik bij de CabFab terecht kwam, vind ik het echt een heel leuk gebied. Ik ben daarom eigenlijk altijd wel in de Binckhorst gebleven. Het is ook tof dat er nu echt wat gebeurt in het gebied. In 2007/2008 lagen er al veel plannen, maar het heeft even geduurd voordat alles in beweging kwam. Ik hoop dan ook dat de gemeente af en toe wat flexibeler gaat zijn met de bestemmingen van de panden in het gebied. Als je weet dat een pand er bijvoorbeeld nog maar 5 jaar zal staan, zou het goed zijn als er iets ‘meer mag’ gezien het allemaal tijdelijk is. Zoals wat horeca of winkeltjes.”

Super enthousiast is hij ook over de veranderingen in de Binckhaven en dan met name het Maanplein: “Het is mooi om te zien dat Borghese nu woningen gaat maken van de voormalige KPN panden. Er woont al tijden niemand in de Binckhaven dus dat zal veel levendigheid aan het gebied toevoegen. Ook ben ik heel benieuwd naar het nieuwe pand van Secrid. Het is een goed signaal dat zij ook na de groei in het gebied wilden blijven en dat dit ook mogelijk is gemaakt.”

Daarnaast zou Mark het geweldig vinden als er nog ergens in het gebied een soort ‘Fenix Food Factory’ zoals in Rotterdam gerealiseerd zou kunnen worden. “Een mooie rauwe en industriële food hall, die niet te gelikt is en goed bij de sfeer van het gebied past.” is de wens van Mark. Volgens hem zijn er genoeg panden in het gebied die hier geschikt voor zouden zijn. Bovenal hoopt Mark nog meer vooruitgang te zien in het gebied: “De ontwikkelingen moeten doorgaan en niet weer in de ijskast gezet worden. We moeten daarnaast goed nadenken over de duurzaamheid en de waterhuishouding. De ligging van de Binckhorst is gewoon gaaf, we zijn omgeven door water en de afstand naar het centrum van Den Haag en de snelweg is ideaal. Er zijn enorm veel mogelijkheden en het gebied is perfect om wonen & werken te combineren!”

MARK’S HUIDIGE PROJECTEN

De Gemeente Den Haag heeft Mark gevraagd om te helpen met het opzetten van de nieuwe startup hub Apollo 14 op de Saturnusstraat. Gezien zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander wat er nodig is voor een nieuw pand. “Mijn rol is met name ervoor te zorgen dat alles facilitair goed geregeld is en alle contracten geregeld zijn. Het is heel leuk om hier een onderdeel van te zijn. Ik vind het goed dat de gemeente zo actief bezig is met de Saturnusstraat en er meer ruimte wordt gecreëerd voor startups en scale-ups. Ik regel facilitair gezien hetzelfde voor The New Farm in Den Haag waar we nu bezig zijn met een grote verbouwing.”

Tegenover Apollo 14 liggen een aantal oude hallen (de Titaan) en Mark is op het moment samen met de eigenaar/projectontwikkelaar aan het kijken of het mogelijk is om hier woonruimte te realiseren en extra ruimte voor startups te creëren. “Er zijn genoeg creatieve startups die ruimte nodig hebben maar die zich niet in een kantoor kunnen vestigen, maar die een ruwere ruimte nodig hebben. Het past ook goed in het bestemmingsplan van de gemeente om hier een echt startup gebied van te maken. We willen het een beetje het gevoel geven van de ‘9 straatjes’ in Amsterdam. Dus een gebied waar je lekker doorheen kunt lopen, naar binnen kunt kijken en waar je wat kleine winkeltjes en horeca kunt vinden.” vertelt Mark.

PRIMEUR: nieuwe horeca!

Mark is met een aantal partners bezig om voor het eerst een eigen onderneming te starten. Het gaat een te gekke plek in de Binckhorst worden om met vrienden naartoe te gaan en te ontspannen. Geniet er van een borrel & een hapje terwijl je in het zonnetje uitkijkt over het water. We mogen er nog niet teveel over verklappen, maar we kunnen je al wel vertellen dat het Glaswerk gaat heten en dat de deuren snel geopend zullen worden. Ongetwijfeld volgt er binnenkort meer informatie!

Mark heeft overigens nog voldoende ideeën en inspiratie voor het gebied: “Ik zet eerst 1 project goed neer alvorens ik aan de volgende ga beginnen. Maar ik wil absoluut in de Binckhorst blijven ontwikkelen.”

Benieuwd naar nog meer projecten van Mark? Neem een kijkje op suitedconcepts.nl.

Terug naar overzicht