Den Haag iedere dag een stukje mooier maken, dat is de mooie taak die de wethouder Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte (BSKB) vervult. Wie is onze wethouder BSKB, waar houdt hij zich mee bezig en wat vindt hij van de Binckhorst en specifiek de Binckhaven? Vijf vragen aan de de Haagse wethouder Boudewijn Revis.

‘De Binckhaven het kloppend hart van de Haagse economie maken.’ – Boudewijn Revis

 

EVEN VOORSTELLEN, WIE IS DE HAAGSE WETHOUDER BSKB?

Sinds vijf jaar ben ik met ontzettend veel plezier wethouder. Ik mag namelijk iedere dag de stad een stukje mooier maken.

Ik geloof in samenwerken en doorzetten. Dat is mijn levensmotto dat ik geleerd heb op de militaire academie. Deze eigenschappen moet je hebben als militair, maar ook in dit vak blijkt het essentieel. Bewoners, bedrijven en politiek: kijken naar overeenkomsten en niet naar verschillen. Heb je een goed idee? Ga er dan voor. Tegenslagen heb je altijd, maar als je overtuigd bent van een goed plan, wordt het uitvoerbaar als je volhoudt. Snel de handdoek in de ring gooien heeft nog nooit iemand ver gebracht.

Als wethouder BSKB houd ik mij met volle overtuiging bezig met de ontwikkeling van de Haagse buitenruimte. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan een aantrekkelijke stad die zichtbaar wordt aangepakt. Mijn voorganger Peter Smit liet een gespreid bedje voor mij achter door het startsein te hebben gegeven voor de aanleg van de Rotterdamsebaan. Door te blijven investeren in de buitenruimte, versterken we het ondernemers-en vestigingsklimaat zo ook in de Binckhorst. De Binckhaven als innovatief hart van de Binckhorst is een project om trots op te zijn. Het is een mooi project, omdat je stap voor stap een stukje centrum aan Den Haag toevoegt.

Mijn persoonlijke drive is dan ook om van de Binckhaven het kloppend hart van de Haagse economie te maken. Uniek aan dit gebied is dat de gemeente randvoorwaarden hier voor schept, maar dat vooral ondernemers en projectontwikkelaars het moeten doen. Ondernemers geven zelf vorm aan leven en bedrijven in de Binckhaven. Hier is ruimte voor ontwikkeling voor jonge ondernemers, creatievelingen en mensen die impact willen maken.

 

DE WETHOUDER BSKB HOUDT ZICH BEZIG MET DE HAAGSE GEBIEDSONTWIKKELING EN BUITENRUIMTE. HOE ZIT HET MET DE INRICHTINGSPRINCIPES VOOR DE BINCKHORST?

Het mooie van mijn baan is het matchen van de cultuur en architectuur bij de stedelijke uitstraling. Voor de Binckhorst is dit heel duidelijk: materialen die gebruikt worden, moeten rauwig zijn en een industriële uitstraling hebben. Samen met projectontwikkelaars wordt goed gekeken naar waar we kunnen ontstedelijken en vergroenen: groene daken, gasloze woningen. Deze duurzame focus wordt overal in het gebied doorgevoerd en hiermee is de Binckhorst een voorloper in Den Haag. Kenmerkend voor het gebied is dat het omgeven is door water. Water gaat daarom een veel grotere rol spelen binnen het gebied: nu al kan men met een rondvaartboot naar Mama Kelly. De inrichtingsprincipes moeten wel bij het karakter passen. Inrichting van de Binckhorst is dan ook heel anders dan het centrum of de Scheveningen, waar de nadruk ligt op blauw, visjes en water.  Zo gaat de Binckhorst street art stimuleren. Street art past bij het karakter van de Binckhaven.
Het is de plek waar de gemeente ruimte geeft aan jonge creatieve mensen.

 

WAT ZIJN DE MIJLPALEN VOOR DE BINCKHORST EN DE BINCKHAVEN?

De Binckhorst ligt tegen de Haagse binnenstad aan en is goed bereikbaar. Hier gaan we dan ook de toekomst ontwikkelen. We geven onze innovatie ruimte midden in de stad!
Waar de Binckhorst voor je gevoel nu misschien nog aan de rand van de stad ligt, wordt het met de nieuwe aanpassingen echt een stukje centrum.

Wat voor de ontwikkeling van de Binckhaven heel belangrijk is geweest is de aanleg van de Verlengde Melkwegstraat. Dit is de ontsluiting van het gebied én de straat waaraan de braakliggende kavels worden ontwikkeld tot vernieuwende economische concepten. Challenge Kavel 2: The Urban Lab en de herbestemming van het van Klingeren Paviljoen waren hele toffe projecten.

De ontwikkelingsstrategie van de Binckhorst verandert momenteel van organische groei (initiatieven uit eigen gebied) naar meer planmatige groei. Met een investeringsagenda gaat het gebied zich focussen op de Impact Economy. Belangrijk blijft wel dat ondernemers en de gemeente samen de Binckhorst vormgeven. Als ondernemer in dit gebied doe je echt mee. De toekomst van de Binckhorst en Binckhaven wordt nu bepaald. De taak van de gemeente is om betrouwbaar te zijn: afspraak is afspraak, ja is ja (en nee is nee), ondernemers en stakeholders niet aan het lijntje te houden en transparant te zijn over haar gebiedsvisie. Je moet als ondernemer kunnen bouwen op de gemeente.

Het is belangrijk dat de Rotterdamsebaan er nu komt. Dit is een aanjager van de Binckhorst. Tegelijkertijd focussen we op de tweede aanjager van het gebied: de Binckhaven. Dit doen we door de buitenruimte aantrekkelijk te maken en de bereikbaarheid te verbeteren. Het boosten van de groenvoorziening, het opknappen van de straten en kades maakt een openbaar rondje langs de kade -zowel via de openbare weg als via het water- op korte termijn mogelijk. Dit is een van dé dingen waardoor mensen naar de Binckhaven komen om hun bedrijf te vestigen.

 

DE BINCKHORST EN BINCKHAVEN OVER VIJF JAAR. HOE ZIET DIT GEDEELTE VAN DEN HAAG ER VOLGENS U UIT?

Als je nu door de Binckhorst loopt, zie ik door mijn oogharen al hoe het er over 5 jaar uit ziet. De Binckhorst is dan een wijk waar veel mensen wonen. Een goede combinatie van wonen en werken. Er is meer reuring op straat, mensen ontmoeten elkaar buiten en er hangt een gezellige sfeer. Het bier dat je drinkt op het terras aan het water met uitzicht op de fabrieken, wordt lokaal gebrouwen en de street art die het rauwe randje van dit gebied illustreert, komt je tegemoet. Het gebied wordt groener en daarmee duurzaam maar ook maatschappelijk: een innovatieve cultuur. Bij de bedrijven waar je naar binnen loopt, worden dingen uitgevonden die de wereld mooier maken. Kinderen groeien op naast werkende mensen en ervaren het ondernemerschap. Het wordt een plek waar je mag dromen.

 

DE PASSIE VAN DE WETHOUDER?

Den Haag is een stad aan zee. Het is een van de weinige steden waarbij het normaal is dat surfers voorbijfietsen. Wat mij betreft is het de beste plek om werk en plezier te combineren. Ben je het programmeren van een game even zat? Dan ben je binnen 10 minuten vanaf de Binckhaven op het strand om stoom af te blazen. Het strand is dan ook echt een hobby van me. Het is leuk voor kids en ik kom er zelf ook graag. Is het niet zoals ik vroeger deed om te kijken naar de surfles van mijn kinderen, dan is het wel voor een rondje rennen met de hond. Surfen doe ik zelf niet, ik ben van de landmacht hè.

Zon of wind, het strand is met alle weersomstandigheden een goed idee. Ik ben zelf verantwoordelijk om de Pier samen met de ondernemers te laten bloeien, Legoland uit te rollen, de boulevard levendig te houden en om de rust & natuur te beschermen op het stille strand bij het Westduinpark, Solleveld of Meijendel. Trots ben ik op de miljoenen die de gemeente heeft gestoken in het opknappen van het Scheveningen-Bad. Dit heeft Scheveningen uit het slop getrokken en Den Haag opnieuw tot een plek gemaakt waar werk en hobby heel erg dichtbij bij elkaar komen.

Terug naar overzicht