‘Graffiti gaat over slopen, street art gaat over hopen.’ – Steven van Lummel

 

In de Binckhaven is onlangs het Street Art project gelanceerd. Steven van Lummel, de spin in het web van dit project, heeft een bijzondere visie op wat street art met de mens – en daarmee de stad – kan doen. Wij interviewden Steven over het project en waarom het Street Art project en juist de startup hub de Binckhaven zo’n gouden combinatie is.

 

WAT IS HET STREET ART PROJECT?

Het Street Art project is bedoeld om de veranderingen die plaatsvinden in de Binckhaven meer zichtbaarheid te geven en het vestigingsklimaat voor creatieve, innovatieve bedrijven en startups verder te versterken.

Street art past bij de ruwe en creatieve ‘vibe’ van de Binckhaven, en dat trekt de juiste ondernemers aan – de ondernemers die ook hun grove roots willen behouden.

 

WAAROM STREET ART ?

Door alle technische ontwikkelingen, raken we een beetje het contact met onze leefomgeving kwijt. 3D, VR brillen, steeds mooiere games, reality shows – mensen zijn geobsedeerd door hyper realisme. Daardoor verliezen we, volgens Steven, feeling met de échte wereld. ‘Begrijp me niet verkeerd, technologische ontwikkeling is echt fantastisch, maar moeten die de realiteit niet vervangen’. Dat is het best uit te leggen aan de hand van een workshop die Steven ooit gaf:

‘Eerst stond er ‘ziggy’ en binnen tien minuten hadden die jochies er een zee van piemels van gemaakt. Dat is heerlijk, dat is uiten! Tijdens die workshop ervaarden die kids hoe het voelt om iets te maken – met de nadruk op ‘voelen’. Op zo’n verfbus zit een knopje en als je die indrukt, sprayt het verf. Dat komt op de muur en dat druipt dan naar beneden. En je kunt zo ver komen met de verf als dat je met je lichaam kunt reiken. Het is een soort dans – maar dan met residu. Lekker vies worden. Dat is gewoon hartstikke goed.’

 

WAAROM JUIST IN DE BINCKHAVEN?

Volgens Steven zijn Hagenezen pragmatisch. Ze zijn zakelijk. Als Hagenezen grafisch vormgever zijn van beroep, dan zijn ze dat op hun werk. En in hun vrije tijd zijn ze, gewoon, wie ze nog meer zijn. ‘Dat zit in ons DNA, en dat is goed. Maar het gevolg daarvan is dat veel creativiteit niet van de buitenkant zichtbaar is. Achter gesloten deuren en in de luwtes van de Binckhaven zijn de afgelopen tien jaar ontzettend veel toffe bedrijven gevestigd en gegroeid,’ aldus Steven. Om deze creatieve en innovatieve geest van de Binckhaven voor iedereen zichtbaar te maken, is een Street Art project hier opgezet.

Volgens Steven is street art een middel om de stad te maken. De stad is niet af. De stad is te vergelijken met een onaf schilderij en een speelplaats – een echte. Daarom is dit project volgens hem ook de ultieme manier om de ontwikkelingen in de Binckhaven te laten zien. ‘Dit street art project in de Binckhaven is voor iedereen, zelfs voor babyboomers die graag hun voortuin schoon willen houden. De Binckhaven is een plek waar, door de industrie, nét wat meer speelruimte is. Het is een plek waar je je vrij kunt uiten,’ aldus Steven.

 

OVER STEVEN VAN LUMMEL

Steven van Lummel is o.a. oprichter van Skatepark Sweatshop, mede-oprichter van PIP, kunstenaar en lid van de Haagse Stadspartij. Steven is artistiek leider van dit street art project van de gemeente, waarbij street art op verschillende plaatsen in de Binckhaven een route van een stadswandeling zal markeren. Hij haalt de kunstenaars bij elkaar en stuurt ze aan. Hij oefent zelf geen invloed uit op het ontwerp – hij vindt het al vrij sturend dat het thema “Mondriaan” is gekozen. Elke kunstenaar kan daar zijn/haar eigen invulling aangeven. Dat is volgens hem ook hun kracht.

 

OVER HET STREET ART PROJECT IN DE BINCKHAVEN

Het Street Art project is een initiatief van de gemeente Den Haag en Starling Structures leidt het project. Artistiek leider van dit project is kunstenaar Steven van Lummel. Ter ere van 100 jaar Mondriaan en De Stijl zijn de kunstenaars gevraagd dit thema ook te verwerken in het ontwerp. Wereldberoemd street art kunstenaar Daan Botlek heeft de kunst aan de locatie Basal, de muur tegenover de Caballero fabriek, verzorgd. Volgens Steven van Lummel past de geometrie van Mondriaan goed bij Botlek’s iconische “dwalende poppetjes”. Er zullen de komende tijd een high tea tafel van beeldend kunstenaar Daan den Houter en een schildering van Job Wouters bij komen. Ze zijn momenteel met lichtkunstenaars bezig voor de façade van het BAM-terrein. ’Street art is enerzijds een middel om te stad als speeltuin te beleven, en anderzijds trekt het de bedrijven aan die passen bij de Binckhorst. Het zorgt voor een vriendelijkere omgeving, een laan die ook voor bezoekers interessant is en niet alleen voor de bedrijven die er al gevestigd zijn’, aldus Van Lummel.

Street art wordt aangebracht bij verschillende zichtlocaties langs de voetgangersroute die in de Binckhaven wordt gerealiseerd. ‘Het Street Art project past bij het creatieve en industriële karakter van het gebied en bij de ontwikkeling van de Binckhaven tot de startup hub van Den Haag,’ aldus Erik van der Rijt van de Gemeente Den Haag. Het gebied is nu al een broedplaats voor creatieve bedrijvigheid en startups en heeft een grote aantrekkingskracht op innovatieve ondernemers van buiten Den Haag.

De reacties op het project zijn positief. Eerder deze maand heeft de Haagse VVD ook een voorstel ingediend om het gehele Binckhorst gebied “Street Art District” van Den Haag te maken. Ook is Den Haag als stad genomineerd voor de Dutch Street Art Awards.

Terug naar overzicht