In juni 2017 lanceerde projectontwikkelaar Casa23 een wedstrijd voor een nieuw horecaconcept voor het Junoblok in de Binckhorst (Den Haag). Lucas Vos van Casa23 zei over de wedstrijd: “Ik zoek iemand die knalcreatief is en zakelijk instinct heeft. De Binckhorst ademt Berlijnse sferen. Dan wil ik natuurlijk geen franchise in het gebouw zetten. Ik denk aan een broedplaats voor creativiteit. Daarom hebben we een prijsvraag gelanceerd, waarbij het beste idee de locatie wint. Ik wil investeren in het gezamenlijk succes van De Binckhorst. We zijn ontzettend benieuwd naar hoe een progressieve ouwe rot, enthousiaste nieuweling, of het moderne A-team van de horeca deze locatie tot een succes maakt.” Met deze wedstrijd was Casa23 op zoek naar een horecaconcept waarbij de identiteit van de Binckhorst het beste naar voren komt.

BIJZONDERE HORECA IN HET JUNOBLOK

Het Junoblok is een voormalig bedrijfs- en kantoorpand van ruim 9.000 m2, gelegen aan de Junostraat in de Binckhorst, op een mooie plek aan het water. De 200m2 die beschikbaar is gesteld voor een horecagelegenheid in het Junoblok is gelegen op de begane grond van het complex, voorzien van een aanlegplek voor rondvaartboten en aan de Binckhorstwandelroute. Kortom, een unieke locatie in de Binckhorst.

Karin Nijman en Klaasjan Krook van Restaurant Rebelz hebben deze Juno Horeca prijsvraag uiteindelijk gewonnen, omdat zij aan Lucas een concept hebben gepresenteerd dat vernieuwend is en een duidelijke missie heeft. Hiermee voldeden zij sterk aan de wensen van Casa23. Tijdens de presentatie hebben zij ook laten zien dat het pand in het Junoblok omgetoverd kan worden tot gezellige huiskamer, waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Volgens Karin en Klaasjan moet Restaurant Rebelz in Den Haag een warme en toegankelijke plek worden waar je lekker kunt eten, nog even kunt doorwerken of gezellig een drankje kunt drinken. Ondertussen dient het restaurant als leer-werkplek en opleidingsinstituut voor ex-gedetineerde vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Deze doelgroep krijgt hiermee een kans op een mooie toekomst die met beide handen wordt aangegrepen. Naast de €10.000 aan prijzengeld, kunnen Karin en Klaasjan het pand in het Junoblok een jaar lang voor een lager tarief huren.

RESTAURANT REBELZ

Karin en Klaasjan hebben al een succesvol restaurant in Rotterdam, namelijk ‘REBELZ aan de Rotte’. Met dit succes was er al snel behoefte aan meer leer-werkplekken. Karin en Klaasjan waren daarom al enige tijd op zoek naar een mooie locatie voor een tweede vestiging en zagen in het Junoblok meteen kansen: “We willen laten zien dat je een succesvol restaurant kunt runnen en tegelijkertijd een maatschappelijk doel kunt nastreven. Soms moet je tegen de stroom in gaan om je doel te bereiken. Dat past bij onze definitie van een rebel: iemand die het de moeite waard vindt om te vechten voor een beter bestaan.”

REBELZ aan de Rotte in Rotterdam

De ex-gedetineerde vrouwelijke werknemers krijgen na hun detentie de kans om vier dagen per week in het restaurant te staan en één dag per week scholing om een vakdiploma te halen voor de horeca. Tijdens de radio-uitzending op Den Haag FM voegt Klaasjan hier nog aan toe: ”De vrouwengevangenis in Nieuwersluis weten precies wat voor meiden wij zoeken, zij helpen ook bij de voorselectie. Na 12 maanden stromen de vrouwen uit naar andere horecagelegenheden en krijgen nieuwe ex-gedetineerde vrouwen een kans op een nieuw bestaan bij Rebelz.”

Klaasjan en Karin zijn ook van mening dat een bezoek aan Rebelz doet beseffen dat we allemaal in ons leven gelukkige en minder gelukkige keuzes maken: “Niemand weet vooraf het exacte verloop van het leven. Daarom geloven wij dat iedereen een tweede kans verdient. Een gedachte waar we een breed draagvlak voor willen creëren in onze maatschappij. Met ons restaurant willen we dan ook een ‘instituut voor verbetering’ realiseren.”

EEN TWEEDE LOCATIE

Met het winnen van de prijsvraag kunnen Klaasjan en Karin hun plannen voor een tweede vestiging van Restaurant Rebelz verder uitwerken. Op Facebook schrijft Rebelz het volgende: “We zijn ontzettend trots op alle leuke reacties op ons concept in Rotterdam en het is dan ook al lange tijd een droom om Rebelz uit te breiden naar andere locaties. Die droom kan volgend jaar al uitkomen! Achter de schermen zijn wij druk bezig met het openen van een tweede Rebelz.” Klaasjan en Karin verwachten dat er in grote steden, zoals Den Haag, meer draagvlak is voor het concept en dat je dan als nieuw restaurant een groter bereik hebt. Daarbij is een locatie in de randstad beter bereikbaar, wat voor de werknemers van het restaurant een groot voordeel is.

Projectontwikkelaar Casa23 en de Gemeente Den Haag zijn grote supporters van het project. Ondanks dat het prijzengeld een mooi startkapitaal is, zijn de eigenaren van Rebelz nog op zoek naar extra financierders om de verbouwing rond te krijgen. Achter de schermen wordt er op dit moment hard gewerkt om de deuren van Rebelz in Den Haag in april 2018 te openen voor het publiek.

Door de Facebookpagina van Rebelz te volgen, blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen!

Terug naar overzicht