In de door hem ontworpen Caballero Fabriek spreken we af met architect Maarten van Bremen. Hij is één van de architecten van het architectenbureau GROUP A in Rotterdam. Maarten komt zelf uit Den Haag en kwam als puber met name in de Binckhorst om daar te skaten. Het gebied was volgens Maarten namelijk ruig, stoer en zelfs een beetje spannend. Vele jaren later geeft Maarten als architect betekenis aan het gebied door de Caballero Fabriek te transformeren tot startup hub. Dit was ook de start van alle ontwikkelingen in de Binckhaven. Hoe kijkt Maarten nu naar de Binckhaven en hoe is hij tot het ontwerp van de CabFab gekomen? Lees het allemaal hier!

ONTWERPEN VAN DE CABFAB

GROUP A kreeg in 2004 de opdracht van de gemeente Den Haag om sfeerbeelden van de Caballero Fabriek te ontwerpen waarin ook de visie van de CabFab werd uitgedrukt. Maarten licht toe: “Iets bedenken voor een herbestemming is een ontzettend gave opdracht, vooral voor zo’n grote ruimte. De Gemeente liet ons destijds erg vrij in het bedenken van een ruimtelijk concept.” Maarten kwam met een ontwerp dat geschikt is voor ondernemers in de creatieve industrie.

Door samen met de Gemeente in gesprek te gaan met enkele toekomstige huurders van de CabFab, kwam GROUP A met een visie en schetsontwerp. Maarten motiveert alle keuzes uitgebreid: “We ontwierpen een mix van kleinere en grotere units die eenvoudig met elkaar verbonden konden worden. Op die manier kun je als bedrijf doorgroeien zoals je dat vaak ook ziet in een studentenhuis. Verder hadden we bedacht dat de units contact met de gang moesten hebben, vandaar de grote glazen schuifdeuren. Die zorgen niet alleen voor veel licht maar ook voor een ‘etalage-effect’. Je kunt goed zien waar een bedrijf mee bezig is. Daarbij vonden we het creëren van ruimtes waar je elkaar kunt ontmoeten erg belangrijk. Naast de centrale ruimte waar Jools nu zit, kozen we ook voor zes meter brede gangen. Een projectontwikkelaar zou ons voor gek verklaren. Deze brede gangen gingen tenslotte van verhuurbare ruimte af en dat was toch zonde?! Toch zorgen deze brede gangen nu voor meerwaarde, zodat er zitjes geplaatst kunnen worden en deze ruimte benut wordt voor besprekingen en ontmoetingen.” In de tweede afbeelding worden de zes meter brede gangen en de vergaderruimtes getoond.

Dat de transformatie van een sigarettenfabriek naar startup hub niet heel eenvoudig was, bleek wel uit het reguleren van de akoestiek. Door tapijt op de pantry’s en toiletblokken te bevestigen en de vergaderruimtes ‘op te hangen’ als houten doosjes, heb je geen last van echo geluiden in de gangen. Daarnaast ontstaan hierdoor knusse elementen in een toch grote en hoge ruimte. Het eigenzinnige patroon van het tapijt is gebaseerd op de bruin- en houtachtige Caballero sigarettenpakjes en verwijst zo naar het verleden van het pand.

CabFab voor de transformatie

CabFab nu. Foto gemaakt door ScagliolaBrakkee

CREATIVITEIT IN DE BINCKHORST

De CabFab was het startpunt van alle veranderingen in de Binckhaven. Toch is Maarten van mening dat er daarvoor altijd creatief is omgegaan met leegstaande panden in de Binckhorst. Hij benoemt een paar grote voorbeelden: “Het is super gaaf om te zien dat er allemaal interessante ondernemingen in het Mooof pand zitten. Ook het Teleport Hotel wordt gebruikt voor Street Art projecten. Het mooiste voorbeeld vind ik misschien wel De Besturing, waar de huurders nu zelf de mogelijkheid hebben om het pand te verbeteren, in plaats van een projectontwikkelaar.” Maarten geeft aan graag in de Binckhaven te komen om op de hoogte te blijven van alle veranderingen in het gebied. Zo spreekt hij veel met ondernemers uit het gebied en nodigt hij klanten uit om de CabFab te bezichtigen.

TOEKOMSTPLANNEN VAN DE BINCKHAVEN

Op de vraag welke veranderingen hij de komende vijf jaar in de Binckhaven verwacht, zegt hij het volgende: “De Binckhorst is hip & happening. Je ziet en leest er van alles over, maar als je op een druilerige zondagmiddag in het gebied komt, hoe kun je dan zien dat het cool en bruisend is? Wij denken daarom dat een paar herkenningspunten, zoals twee of drie uitkijktorens, ervoor zorgen dat je het gebied kan overzien. Ook zitjes op straat in de vorm van bijvoorbeeld houten paraplu’s zorgen voor ontmoetingsplekken. Op dit moment bespreken we met de gemeente in hoeverre je deze ontmoetingsplekken moet regisseren of juist over moet laten aan de ondernemers uit het gebied.” Daarnaast doet Maarten de voorspelling dat de Binckhaven met de komst van woningen een stuk netter gaat worden, maar wel veel levendigheid met zich mee gaat brengen: “De early adapters, zoals ondernemers uit De Besturing of de CabFab, zullen er wel voor zorgen dat de sfeer behouden blijft. Ondanks dat ik tegenwoordig steeds duurdere auto’s bij de CabFab zie staan, verwacht ik niet dat het gebied té netjes gaat worden.”

Architectenbureau GROUP A ontwerpt over de hele wereld de mooiste gebouwen. Bekijk deze op hun website. Binnenkort vertellen we je meer over een ander project in de Binckhaven dat ook door Maarten ontworpen wordt. Houd onze site goed in de gaten voor updates!

Terug naar overzicht