Conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim en architectenbureau Studio Komma zijn als eerste over de streep gekomen bij de ‘challenge’ voor Kavel 2. De belangrijkste uitdaging, de realisatie van hun multifunctionele duurzame ‘lego-doos’ ZIP2516 op de gewonnen kavel, hebben ze echter nog voor zich. Die gaan ze met alle plezier aan. ‘’Het is mooi om met veel lol en energie projecten aan te doen’’, aldus Rico Zweers.

De overwinningsvreugde blijkt nog geheel intact bij conceptontwikkelaar Rico Zweers en architect Maarten Thewissen. En dat is ook niet zo gek, want de mannen hebben na een spannende fotofinish de buit waar ze naar op jacht waren: een kavel in de Binckhorst waar ze een gebouw mogen neerzetten dat in elk geval 10 jaar mag blijven staan. Het bijbehorende prijzengeld, 50.000 euro, is een mooie bijkomstigheid. “ De Binckhorst is vergelijkbaar met Amsterdam-Noord, volop in transitie. Ik denk dat de Binckhorst ook symbool staat voor de transitie die de samenleving doormaakt in omgang, ruimtelijk-fysieke zin en op economisch gebied”. Voor beiden was het vanzelfsprekend dat ze zouden meedoen aan de challenge die vanuit het programma Impact Economy is ingestoken om meer plek te creëren voor start-ups en scale-ups die werken aan een betere wereld. Daarvan ziet de gemeente het liefst een concentratie in de Binckhaven. Rico: “We waren het als Haagse ontwikkelaar aan onze stand verplicht om een concept voor de kavel te maken”. Maarten: “Wij wilden als klein jong bureau meedoen, maar alleen als we dat dan samen met De Mannen van Schuim zouden doen. We delen dezelfde deurbel, zitten in hetzelfde pand. Dit leek ons een mooi aanleiding om eens samen te werken. Een goede testcase”.

 

Glimmend

Het ambitieuze architectenbureau van Maarten wist zich zo immers verzekerd van een ervaren partner die in de Binckhorst al voet aan de grond heeft. De Mannen van Schuim maakten in opdracht van de gemeente Den Haag al een locatie ambitie voor de voormalige SDU-locatie en bedachten in opdracht van Stebru het concept ‘Frank is een Binck’ dat op Kavel 1 wordt ontwikkeld. De Schuimmannen kennen het gebied dus wel, maar koersten met Komma toch af op een concept dat op het eerste gezicht niet zo past in het gebied. Rico: “De eerste plannen waren glossy en glommen aan alle kanten, terwijl de rauwheid van de Binckhorst juist een kwaliteit is. Je moet op naaldhakken uitglijden op de kade bij Kompaan. Het hoeft dus niet chique…”
Dat inzicht kwam voor het team als geroepen, waardoor ze richting ronde twee konden gaan met een aangepast concept waarin de rauwheid van de Binckhorst werd gekoesterd. Hoe dat exact gestalte zou krijgen, bleek van een kwestie van bellen met een nieuwe partner, ‘urban-miner’ New Horizon die een oude Goudse parkeergarage in beheer bleek te hebben.

 

Beloftevol

De parkeergarage bleek een ware game changer, een die door zijn de- en remontabelheid voorzag in het duurzaamheidscriterium van de prijsvraag en tegelijkertijd ruimte liet aan de creativiteit van de architecten van Studio Komma om een gebouw te ontwerpen dat past in ‘de Binckhorst van de toekomst’. Het plan werd omgedoopt tot ZIP2516, een referentie aan de postcode en moet plek bieden aan een bonte club gebruikers. Zo zal Happy Tosti, dat werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, er op de begane grond en flagshipstore hebben. En wordt het impact-gehalte verstevigd door de betrokkenheid van World Startup Company. Dat wil er op de tweede etage startende, innovatieve bedrijven begeleiden in de ontwikkeling. Daartussen komt de Urban Playground, een publiek plein dat vanaf de straat toegankelijk wordt. Tot slot begint Hermit Gin op de bovenste etage een bar, met een terras annex moestuin. Al die verschillende functies en gebruikers worden door Maarten in het ontwerp van de duurzame, energie-opwekkende gevel die ZIP2516 krijgt, geetaleerd. Maarten: “Elk programma heeft een eigen architectuur”.

 

Ballen

Het ‘plan met ballen’ zoals de jury van de challenge ZIP2516 heeft genoemd, moet de Binckhorst een trekker opleveren. Dat een dergelijk gebouw wat extra voorbereidingstijd vergt en er niet voor het einde van het jaar zal staan, is volgens Rico en Maarten absoluut het wachten waard. Rico: “Dit zet je niet in een paar maanden even neer. We zijn er naar iedereen toe altijd heel open over geweest dat we niet zo snel zijn als wanneer je twee containers neerzet waaruit je koffie schenkt. We willen het in één keer goed doen. Om met de Binckhorst een stap voorwaarts te maken, heb je lef en ballen nodig. Dit gebouw gaat ervoor zorgen dat de Binckhaven wordt gezien”.

Terug naar overzicht